Αρχική Καταστροφές Εμπρησμοί Αύγουστος 2021: Νέες συλλήψεις -Πλήθος προσαγωγών- Αιτίες και  αποτελέσματα

Εμπρησμοί Αύγουστος 2021: Νέες συλλήψεις -Πλήθος προσαγωγών- Αιτίες και  αποτελέσματα

0
ΦΩΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗ2
Διαφήμιση

ΓΥΠΑΚΗΑΓΓΕΛΙΚΗΤης Αγγελικής Γυπάκη 

Σε άλλες τρεις  συλλήψεις  για εμπρησμό από πρόθεση προχώρησε σήμερα και χθες η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε ένα 24ωρο και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα έγιναν από την αστυνομία 19 προσαγωγές. 

Ανά περιοχή

Η Πυροσβεστική συνέλαβε σήμερα δύο ακόμη άνδρες στο Πέραμα καθώς διαπιστώθηκε ότι έβαζαν φωτιά σε διάφορα σημεία της περιοχής με γυμνή φλόγα (αναπτήρα).Άλλοι δύο  ένας άνδρες  ημεδαποί συνελήφθησαν από  Αστυνομία και Πυροσβεστική σε Καλαμάτα και Πετρούπολη . 

Από της αρχές του  μήνα μέχρι και σήμερα Αστυνομία και Πυροσβεστική πραγματοποίησαν  συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση τουλάχιστον έξι ατόμων ( 4 άνδρες και μία γυναίκα) σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην Καλαμάτα ο  συλληφθείς έβαζε φωτιές με αναπτήρα ενώ διαπιστώθηκε ότι έβαλε άλλες 3 φωτιές στην περιοχή πριν λίγους μήνες. Τον συνέλαβε η Πυροσβεστική. 

Στην Πετρούπολη περίοικοι που ειδοποίησαν την Άμεση δράση  είδαν τον συλληφθέντα, μόνο του σε αλσύλλιο της περιοχής να πυροδοτεί δύο εστίες φωτιάς σε υπαίθριο χώρο και σε τέσσερις κάδους . Ο ίδιος κατηγορήθηκε και το 2017 για εμπρησμούς σε κάδους. Τον συνέλαβαν άνδρες της ομάδας Δίας.

Χθες 07/08/21, όπως δημοσίευσε το ecozen.gr,  οι Αρχές προχώρησαν σε διώξεις στους  δυο συλληφθέντες στην Αττική. Πρόκειται:

  • Για έναν άντρα ημεδαπό στο Κρυονέρι κάτοικο Νέας Ιωνίας που με την προσχηματική ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη αντί να σβήνει φωτιές άναβε με καρυδότσουφλα και άλλα εύλεκτα υλικά.
  • Για μια γυναίκα αλλοδαπή που εντοπίστηκε στο Πεδίον του Άρεως να βάζει φωτιά. Την συνέλαβαν διερχόμενοι ο αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του χώρου και παραπέμφθηε στην Πυροσβεστική που κάνει την συγκεντρωτική προανάκριση

Συλλήψεις από αμέλεια- Βαριά πρόστιμα

Ταυτόχρονα αλλά και δυστυχώς, πλήθος συλλήψεων( σ.σ δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη ο συνολικός αριθμός) έγινε, για εμπρησμό από αμέλεια(!). Μέσω κρίσιμων κλιματολογικών συνθηκών και πλήθος ενημερώσεων και μηνυμάτων από Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία για αυξημένη κίνδυνο πυρκαγιάς. Δεν έλειψαν βεβαίως  τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία έπεσαν και πέφτουν βροχή όλο το καλοκαίρι σε 100δες περιπτώσεις ασυνείδητων συμπολιτών μας. Που είτε… στήνουν πρόχειρες ψησταριές σε κρίσιμες κλιματολογικά συνθήκες, είτε πετούν βεγγαλικά για διασκέδαση, είτε κάνουν αγροτικές και άλλες εργασίες σε ακαθάριστα οικόπεδα…με συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους .Τα διοικητικά πρόστιμα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 5000 ευρώ ανάλογα την κλιματολογική επικινδυνότητα που ισχύει για  την ημέρα που  διαπιστώνεται το συμβάν.

Μόνον τις πέντε πρώτες μέρες του μήνα

Το πρώτο 5νθήμερο του Αυγούστου,  έγιναν μεταξύ άλλων οι παρακάτω συλλήψεις για αμέλεια:

  • Στην Ελαία Δωρίδας,60χρονος που έκανε χρήση τροχού εξαιτίας του οποίου κάηκε όλο το νότιο κομμάτι της Φωκίδας, προκάλεσε 3 εκκενώσεις οικισμών σε Ελαία Τολοφώνα και Καλλιθέα με την απειλητική φωτιά να απειλεί από την μία πλευρά την Ιτέα και από την άλλη το Μαλανδρίνο.
  • Στην Κάρυστο, άνδρας για εργασίες στην ύπαιθρο
  • Στην Λάρισα, γυναίκα γιατί έβαζε φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο
  • Στην Κρήτη. 1) Ηράκλειο άνδρας για εργασίες στην ύπαιθρο 2) Αγιος Νικόλαος άνδρας για βεγγαλικά 3) Ιεράπετρα άνδρας για κάπνισμα μελισσών. Θυμίζουμε ότι η φωτιά που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες από το νεκροταφείο της Σταμάτας προήλθε σύμφωνα με την Πυροσβεστική από εργασίες ( κάπνισμα) σε μελίσσια.

Και το αποτέλεσμα;

Η μέχρι στιγμής εικόνα για το είδος των εμπρησμών (σ.σ. και το υπογραμμίζουμε αυτό, καθώς δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί και καταμετρηθεί όλα τα στοιχεία), προκαλεί την οργή. Υπερεντείνει τα όρια της λογικής, της ανοχής και των αντοχών εκατομμυρίων  ευσυνείδητων πολιτών (πυρόπληκτων και μη) και γκρεμίζει τα εναπομείναντα θεμέλια αυτής της χώρας. Θρήνος… Για τις ζωές ανθρώπων και ζώων, τους κόπους μιας ζωής αλλά και για  τη μεγάλη αυτή οικολογική και οικονομική καταστροφή που απειλεί το μέλλον μας. Μετά από  τουλάχιστον μία δωδεκαετία βαριάς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης  και την ώρα που η χώρα προσπαθεί να ανασηκωθεί, ένα ακόμη καθοριστικό χτύπημα έρχεται να  «γονατίσει» τη ζωή μας στην απελπισία, τη θλίψη και να παρατείνει την ανέχεια. Αιτίες; Η ανθρώπινη αναλγησία,  οι οικονομικές σκοπιμότητες, η εγκληματική απερισκεψία η προχειρότητα πολιτών ή/και Πολιτείας; Οι έξωθεν εχθροί οι εσωτερικοί; Ποιος και τι; Ακόμη δεν είναι της παρούσης. Μέσα στη μάχη παλεύεις για να σωθείς. Μετά επουλώνεις τις πληγές για να ξαναμπείς στον αγώνα…

Διαφήμιση