Αρχική Ειδήσεις Δολοφονία γυναίκας στην Θεσσαλονίκη – Τι λένε στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία

Δολοφονία γυναίκας στην Θεσσαλονίκη – Τι λένε στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία

0
βία
Διαφήμιση

Νεκρή  βρέθηκε μια γυναίκα πενήντα ετών, γεωργιανής καταγωγής, μέσα στο σπίτι όπου ζούσε στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στη μια το μεσημέρι, στην οδό Γραβιάς, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι προηγήθηκε σοβαρό επεισόδιο εντός του διαμερίσματος. Το θύμα έφερε πολλά τραύματα, κυρίως μαχαιριές.

Ο δράστης εγκατέλειψε το σημείο και αναζητείται. Έως αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του.

Στοιχεία – σοκ για την ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με το thetoc, στους 2.214 ανήλθαν, κατά το 2020, οι συλληφθέντες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στοιχεία για τις συλλήψεις που έγιναν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχε ζητήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, μετά τη δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της στη Δάφνη. Ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος στην ερώτησή του έκανε λόγο για “επιχειρησιακή ένδεια και εγκληματική αδράνεια της ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας με τραγικές συνέπειες” και για “έξαρση περιστατικών που καθιστούν άμεση την ανάγκη εκπόνησης ειδικού επιχειρησιακού πρωτοκόλλου ενεργειών της ΕΛΑΣ”, ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί σε πόσες περιπτώσεις συνελήφθη ο δράστης και ασκήθηκε ποινική δίωξη από τα συνολικά 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που διαχειρίστηκε η ΕΛΑΣ, το 2020.

Ζητούσε επίσης ενημέρωση σε πόσα από τα 5.413 περιστατικά έγινε περαιτέρω παρακολούθηση των υποθέσεων, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και με ποια διαδικασία.

Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του κ. Οικονόμου, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που επιλαμβάνονται προανακριτικά υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, δεν ενημερώνονται για την περαιτέρω ποινική εξέλιξη/ έκβαση ή/και άσκηση ποινικής δίωξης. Μολαταύτα, σύμφωνα με το πδ 37/2019 (ΦΕΚ Α’ – 63), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στις αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας εμπίπτει η συλλογή, επεξεργασία και τακτική τήρηση στατιστικών στοιχείων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και θυμάτων αυτής, καθώς επίσης και στοιχείων που αφορούν στην ποινική εξέλιξη των εν λόγω υποθέσεων, σε συνεργασία με τις περιφερειακές Υπηρεσίες και τις εισαγγελικές Αρχές.

Η τροποποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων αποτελεί αντικείμενο εξέτασης εκ μέρους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζητούσε να ενημερωθεί, σε πόσα από τα 5.413 περιστατικά έγινε περαιτέρω παρακολούθηση των υποθέσεων, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και με ποια διαδικασία. Σε απάντηση του ερωτήματος αυτού, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί μηχανογραφική εφαρμογή, αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η οποία καθιστά δυνατή, τόσο την εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, όσο και την παρακολούθηση/ άσκηση εποπτείας κάθε συναφούς υπόθεσης, εκ μέρους των οικείων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Για τον ενδεδειγμένο χειρισμό υποθέσεων έχει εκδοθεί οδηγός Αστυνομικής Ανταπόκρισης στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τόνισε ο Λευτέρης Οικονόμου. Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, αναφορικά με τις ενδεικνυόμενες δικονομικές ενέργειες και τη συλλογή προανακριτικού υλικού, επετεύχθη η από 19-06-2020 έκδοση Οδηγιών/ Κατευθύνσεων της εισαγγελέως Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Τέλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΠΕΑ) για τα έτη 2021-2025, περιλαμβάνει δράσεις/ έργα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών.

Διαφήμιση