Αρχική Διάστημα Διάστημα: Η Ευρώπη περιτριγυρίζει και την Αφροδίτη

Διάστημα: Η Ευρώπη περιτριγυρίζει και την Αφροδίτη

0
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Στόχος της προσέγγισης της Αφροδίτης είναι να χρησιμοποιηθεί το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη για την καλύτερη παρατήρηση των ηλιακών πόλων (φωτ. NASA/JPL-Caltech FILE via AP).
Διαφήμιση

Δύο διαστημικές βολίδες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) πραγματοποιούν από τη Δευτέρα πτήσεις προσέγγισης της Αφροδίτης. Ο κοντινός μας πλανήτης δεν αποτελεί τον βασικό στόχο των δύο αποστολών, αλλά κρίθηκε σκόπιμο τα διαστημόπλοια, που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος – το ένα θα μελετήσει τον Ερμή και το δεύτερο τους ηλιακούς πόλους– να κάνουν παρατηρήσεις και να συλλέξουν στοιχεία και από την Αφροδίτη.

Βέβαια, όπως ανακοίνωσε η ESA – σύμφωνα με την kathimerini.gr -, παρότι θα υπάρχουν φωτογραφίες του εγχειρήματος, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλής ευκρίνειας, καθώς τα διαστημόπλοια δεν διαθέτουν τέτοια υποδομή. Η κύρια κάμερα της πρώτης διαστημικής βολίδας, που πέρασε ήδη, παραμένει διαρκώς στραμμένη προς τον Ήλιο, ενώ ο φακός της βασικής κάμερας της δεύτερης παρεμποδίζεται από τα διάφορα όργανα που θα αναπτυχθούν για τη μελέτη του Ερμή.

Τη συμπαντική θεά της ομορφιάς πλησίασε η διαστημική βολίδα «Solar Οrbiter», που κατασκευάστηκε από την ΕSA σε συνεργασία με την αμερικανική NASA. Στόχος της προσέγγισης ήταν να χρησιμοποιηθεί  το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη για την καλύτερη παρατήρηση των ηλιακών πόλων. Χθες, πέρασε δίπλα από την Αφροδίτη η διαστημική βολίδα «BepiColombo», προϊόν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Αυτή η αποστολή θα χρησιμοποιήσει την έλξη της Αφροδίτης ως τροχοπέδη προκειμένου να κατευθυνθεί προς τον Ερμή, όπου θα τεθεί σε τροχιά το 2025. 

Διαφήμιση