Αρχική Ειδήσεις Ανασχηματισμός: Οι αποφάσεις Μητσοτάκη – Αλλαγές κορυφαίων υπουργών

Ανασχηματισμός: Οι αποφάσεις Μητσοτάκη – Αλλαγές κορυφαίων υπουργών

0
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε τροχιά ανασχηματισμού μπαίνει –εκτός απροόπτου– από σήμερα η κυβέρνηση με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο γραφείο του, αρχίζει ουσιαστικά και η αντίστροφή μέτρηση για τον ανασχηματισμό, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως σαφές ο χρόνος κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές. Κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και απαιτείται μια πολιτική κίνηση που θα συμβολίσει την αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά, ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα για επανεκκίνηση. Τα σενάρια για αλλαγές κορυφαίων υπουργών έχουν φουντώσει τις τελευταίες ώρες και πιθανότατα θα ανακοινωθούν πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, αφήνοντας από τις 12 Αυγούστου ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Η ώρα αυτή έχει φτάσει και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το protothema.gr, αύριο Τρίτη, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά την Τετάρτη ο πρωθυπουργός έχει επίσημο ταξίδι στη Σλοβενία, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μασσαλία. Με δεδομένο το πρόγραμμα αυτό, κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες, ότι ο ανασχηματισμός θα προετοιμαστεί μεν αυτή την εβδομάδα, αλλά θα γίνει την επόμενη.

Βούληση πολιτών

Η  δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποτυπώνεται και τη βούληση των πολιτών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς 1 στους 2 λέει τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού. Συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως αναφέρει το in.gr, οι αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση θα είναι ευρύτερες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους ανασχηματισμούς. Θα υπάρξουν δε κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι είτε θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο είτε θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση.

Τα κρίσιμα υπουργεία

Στις αλλαγές που θα επιφέρουν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, θεωρούνται δεδομένες οι μετακινήσεις σε άλλα πόστα για ορισμένους, νυν υπουργούς, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν περισσότερη ώθηση ή θα διορθώσουν αρρυθμίες στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια, τόσο από τους πολίτες όπως προκύπτει  και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και από το Μαξίμου, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.

Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας (υγεία και παιδεία).

Οι ανακατατάξεις

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,  κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρώτο στη λίστα των επερχόμενων αλλαγών τοποθετείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται το Υγείας, με αυξημένη την πιθανότητα να αλλάξει πόστο ο Βασίλης Κικίλιας, το Δικαιοσύνης με έντονα σενάρια μετακίνησης για τον Κώστα Τσιάρα, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας.

Πληροφορίες από το in.gr, αναφέρουν ότι θα υπάρξει «σφαγή» υφυπουργών και αντικατάστασή τους με βουλευτές της ΝΔ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενδεχομένως κάποιους από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση τουλάχιστον τριών γενικών γραμματέων οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά που έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ποιοι παραμένουν στις θέσεις τους

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν ότι ο καλύτερος χρόνος να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι μέσα σε αυτή την εβδομάδα ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, να έχει εικόνα για τα δύσκολα ζητήματα που θα έχει να χειριστεί το επόμενο διάστημα.

Διαφήμιση