Αρχική Ειδήσεις Αϊτή: Ισχυρός σεισμός 7,2 ρίχτερ – 340 νεκροί, πολλοί τραυματίες και μεγάλες...

Αϊτή: Ισχυρός σεισμός 7,2 ρίχτερ – 340 νεκροί, πολλοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές

0
Σεισμός Αϊτή
(EMSC - CSEM)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή γύρω στις 08.30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ενώ ίδια μέτρηση είχε και η Αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών (USGS).

«Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό», επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μεταβαίνει προς το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων στο Πορτ-ο Πρενς.

Μεγάλο υπολογίζεται το μέγεθος της καταστροφής

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα μετά τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

«Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών που συγκλόνισε την Αϊτή σήμερα το πρωί προκάλεσε “πολλές” ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες ζημιές στις νότιες περιοχές της χώρας της Καραϊβικής», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μέσω Twitter.

Ο σεισμός 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, Τζέρι Τσάντλερ, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο σύνολο της χώρας, ενώ υλικές ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί στις πόλεις Ζέρεμι και Κάυ. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό στην περιοχή από το 2010.

Από τον σεισμό κατέρρευσαν κτίρια και προκλήθηκαν βλάβες στο οδικό δίκτυο, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Επίσης, αισθητός έγινε ο σεισμός σε Κούβα και Τζαμάικα. Οι κουβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Μετασεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών κατέγραψε στην Αϊτή, αργά το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα, το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η USGS εξέδωσε λίγο πριν από τις 17:00 ώρα Ελλάδος προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει νωρίτερα διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Ο σεισμός του 2010

Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου. Ζωντανές είναι ακόμα οι μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί. Ανυπολόγιστες ήταν και οι υλικές ζημιές.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ιαπωνία με εντολή εκκένωσης για περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους στις περιοχές της Χιροσίμας και του βόρειου τμήματος της νήσου Κιούσου. Σε πλάνα τηλεοπτικών δικτύων αποτυπώθηκε η διάσωση ανθρώπων με σωστικές λέμβους σε δρόμους, που έχουν κατακλυστεί από το νερό, στην πόλη Κουρούμε. Ποτάμια στα διαμερίσματα Σάγκα και Φουκουόκα υπερχείλισαν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Στην γειτονική Τουρκία 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν τρείς επαρχίες της βόρειας Τουρκίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αμέσως μετά τις ισοπεδωτικές πυρκαγιές που κατέκαιγαν για δύο εβδομάδες τα νότια παράλια της χώρας.

Στη Σικελία μετά την θερμοκρασία-ρεκόρ των 48,8°C, oι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κάνουν στάχτη αμέτρητα στρέμματα γης, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στην Κάτω Ιταλία είναι έξι θύματα. Ενώ παράλληλα, οι περιφέρειες της Καλαβρίας και της Σικελίας ζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης από την ιταλική κυβέρνηση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Διαφήμιση