Αρχική Αφιερώματα WWF: Πρόληψη πυρκαγιών το καλοκαίρι από όλους

WWF: Πρόληψη πυρκαγιών το καλοκαίρι από όλους

0
WWF
Διαφήμιση

Τα δάση αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και λειτουργίες, συχνά αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν τη φυσική μας ασπίδα έναντι των πλημμυρών, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής κρίσης, ενώ είναι οι πνεύμονες Γης και ανθρώπου.

Κλιματική συνέπεια

Δυστυχώς όμως, όσο  εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται σε όλο τον πλανήτη. Αν και τα μεσογειακά δάση είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των πυρκαγιών και της έντασής τους, κάνει την κατάσταση σήμερα πιο απειλητική και κρίσιμη από ποτέ.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο έντονα και γρήγορα αλλάζουν οι συνθήκες της Μεσογείου, λόγω κλιματικής κρίσης.

Μια δασική πυρκαγιά έχει σοβαρές άμεσες επιπτώσεις σε χερσαία ζώα, πουλιά και φυτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αγροτικό εισόδημα, σε ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές, έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για την καταστολή της και μπορεί – όπως έχουμε δυστυχώς διδαχθεί με τραγικό τρόπο – να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σε βάθος χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης, στη διάβρωση του εδάφους και τελικά στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση.

Τα δάση είναι πάνω από όλα η ίδια μας η υγεία, η ίδια μας η ζωή

Όπως έδειξαν και οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017 και στην Ελλάδα το 2018 η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί. Η πρόληψη στην πράξη είναι ο μονόδρομος που θα μας οδηγήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών και εν τέλει στην προστασία των δασών παγκοσμίως.

Για αυτό επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των πολιτών, σε ολοκληρωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία και στην προσπάθεια να σταματήσουμε τις ενέργειες που οδηγούν σε αυτές.

Δουλεύουμε σε τοπικό επίπεδο με τους αρμόδιους φορείς και τους εθελοντές, συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς, κινητοποιούμε πόρους και ανθρώπους σε κοινές εκστρατείες με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη. Με το σύνθημα «Η φωτιά σε αφορά – Πρόσεχε τι κάνεις/Πρόσεχε γύρω σου» προσπαθούμε να διερευνήσουμε τα αίτια τοπικά, να δούμε πίσω από αυτά και να κινητοποιήσουμε τις ομάδες της κοινωνίας που θα κάνουν την πρόληψη πράξη.

Το 90% των δασικών πυρκαγιών προκαλείται από τον άνθρωπο

Ολοκληρωμένη πρόληψη χωρίς γενναίες πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι, επεμβαίνουμε δυναμικά με προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας, αναπτύσσοντας συμμαχίες, πιέζοντας, συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις και ομάδες εργασίας. 

slider

 

slider

slider

Εκτός όμως από τις παρεμβάσεις για τις δασικές πυρκαγιές, παλεύουμε σταθερά και για ευρύτερα θέματα προστασίας των δασών.

slider

Καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις σε μία σειρά από ζητήματα δασικής πολιτικής, όπως είναι η νομική προστασία των δασών, η αειφορική δασική διαχείριση, η οργάνωση των αρμόδιων αρχών ενώ παρεμβαίνουμε διοικητικά ή νομικά σε περιπτώσεις που αφορούν στην υποβάθμιση σημαντικών δασικών οικοσυστημάτων.

slider

slider

Περισσότερα: WWF 

 

 

Διαφήμιση