Αρχική COVID-19 Βασίλης Κικίλιας: Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός

Βασίλης Κικίλιας: Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός

0
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην εκπομπή «Από τις έξι», στην ΕΡΤ.

«Στην πρόσφατη περιοδεία μου στην Κρήτη και ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και ο Σεβασμιώτατος Χανίων ήταν εκεί και πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. 

Σε συνεννόηση με την Προεδρία της Κυβέρνησης, την Τρίτη το πρωί θα πάμε με τον Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο για να μιλήσουμε σε όλους τους ιεράρχες. Θα ήθελα να θυμίσω ότι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, στο προηγούμενο κύμα της Βόρειας Ελλάδας. 

Θα είμαστε εκεί για να περάσει ένα πιο δυνατό μήνυμα στην ιεραρχία, έτσι ώστε να εντείνουμε την προσπάθεια μας όλοι μαζί και να πείσουμε τους συμπολίτες μας, που ενδεχομένως είναι δύσπιστοι ή φοβούνται ή περίμεναν να εμβολιαστούν αργότερα,  να εμβολιαστούν. 

Πατριωτικό καθήκον ο εμβολιασμός

Είναι η 3η συνεχόμενη μέρα που έχουμε πολλά ραντεβού, πρώτων δόσεων εμβολιασμού. Χθες ξεπεράσαμε τα 35.000 ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία αντιδρά και αντιδρά θετικά. 

Η δουλειά μας είναι, συνθέτοντας και ενώνοντας, να πείσουμε όσο πιο πολλούς συμπολίτες μας μπορούμε να εμβολιαστούν. 

Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον. Εδώ που έχουμε φτάσει διακυβεύεται και η οικονομία, διακυβεύονται οι εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο τουρισμός. Πολύ μεγάλες κοινωνικές ομάδες περιμένουν να ζήσουν, να κινηθούν με μονάδες ελευθερίας. 

Νομίζω ότι όλοι αγαπάμε τη χώρα μας και όλοι θέλουμε να δούμε να ευημερεί η μέση ελληνική οικογένεια και να στηρίζεται η οικονομία. Πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. 

Πρέπει να αξιοποιήσουμε το «δώρο» της Επιστήμης, τον εμβολιασμό

Όλοι καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δ. Καταλαβαίνουν τη σημασία του να μην ξαναγεμίσουν τα Νοσοκομεία μας, οι κλινικές Covid και οι ΜΕΘ. 

Ως Υπουργείο Υγείας και Εθνικό Σύστημα Υγείας είμαστε έτοιμοι. Τα Νοσοκομεία μας, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, οι μονάδες μας στα νησιά, οι αεροδιακομιδές, το ΕΚΑΒ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, είναι όλοι στην πρώτη γραμμή.

Μετά την εμπειρία που έχουμε από αυτή την πανδημία 17 μήνες, αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το αποφύγουμε. Αν θέλουμε να το αποφύγουμε, λοιπόν, η Επιστήμη έχει χαρίσει ένα δώρο. Το δώρο αυτό της Επιστήμης και της τεχνολογίας είναι ο εμβολιασμός. 

Μακάρι να μπορούσα να πάρω κάθε Έλληνα από το χέρι και να τον πάρω να δει σε μία ΜΕΘ τι σημαίνει να διασωληνώνεται ένας συνάνθρωπός μας, να μην μπορεί να αναπνεύσει, να μην μπορεί να δει την οικογένειά του, να μην ξέρει αν θα τα καταφέρει τελικά. 

Πληρώσαμε φόρο αίματος με συμπατριώτες μας εν μέσω Covid. Και στους τελευταίους οι οποίοι διστάζουν και ειδικά αυτούς οι οποίοι είναι πιο μεγάλων ηλικιών και είναι σε ευπαθείς ομάδες, δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχει η εσωτερική δύναμη του να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πάνω από όλα, την οικογένειά μας, τους συνανθρώπους μας, την κοινωνική μας ζωή, το επαγγελματικό μας περιβάλλον.

Οι δομές και οι υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. θα αναβαθμιστούν, αξιοποιούμε τη μεγάλη ευκαιρία του RRF

Χθες, ο Πρωθυπουργός της χώρας, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε να πάει σε μια δύσκολη περιοχή, τη Β΄ Πειραιά, σε δύσκολες γειτονιές, το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, σε μια κίνηση πολύ υψηλού συμβολισμού και ουσίας.

Ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, με ένα εξαιρετικό ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με το προσωπικό εκπαιδευμένο, με σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα.

Σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, έναν Χάρτη Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές σε όλη τη χώρα. Προφανώς θα γίνει αξιολόγηση αυτών των δομών. Προφανώς και κάποιες δομές θα εξειδικευτούν και θα γίνουν μονοθεματικές ενδεχομένως. 

Υπάρχουν προκλήσεις του μέλλοντος στην Ιατρική. Η ογκολογία και ο καρκίνος είναι μια τεράστια πρόσκληση για της δυτικές κοινωνίες. Θα ενισχύσουμε τις μονάδες που χρειάζονται ενίσχυση, θα τις αναβαθμίσουμε και θα τις εξειδικεύσουμε. 

Υπάρχει ένα τεράστιο «δώρο» μέσα σε αυτή την κρίση και την πανδημία, αυτό το οποίο κατάφερε η ελληνική Κυβέρνηση, να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι επενδυτικών πόρων από το RRF. 

Άρα, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια στα Νοσοκομεία μας, στην Πρωτοβάθμια, στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ, στη Δημόσια Υγεία και στην πρόληψη, στην ψηφιοποίηση και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, θα υπάρξουν σημαντικά κεφάλαια και αυτή η ευκαιρία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πρέπει να χαθεί. Τέτοια ευκαιρία δεν θα παρουσιαστεί για πολλά χρόνια μετά.

Έχουμε σηκώσει μανίκια για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας

Ποτέ σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν έγιναν σε τόσους λίγους μήνες στο Ε.Σ.Υ. 10.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Θυμίζω τη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού που ήρθε να επιβεβαιωθεί από εμένα και το Μάκη Βορίδη, ότι το Σεπτέμβριο ξεκινάει ο διαγωνισμός με αυξημένη μοριοδότηση για τη μονιμοποίηση 4.000 νοσηλευτών.

Δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες με ΕΣΠΑ και αυτός ο βραχίονας Δημόσιας Υγείας παρεμβαίνει παντού, όπως και η Πολιτική Προστασία.

Έχουν γίνει τεράστια βήματα στα δυο χρόνια στην Υγεία και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε σηκώσει μανίκια, γιατί τα επόμενα χρόνια στο Υπουργείο Υγείας πρέπει να γίνει εξίσου μεγάλη δουλειά σε ό,τι έχει να κάνει με την κτηριακή, ενεργειακή, ψηφιακή αναβάθμιση, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, διασυνδεσιμότητα, εκπαίδευση του προσωπικού, μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νέες δομές.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι η δουλειά μας, ο προορισμός μας και να θυμίσω ότι η πρώτη μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε στη χώρα επί Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν από το Υπουργείο Υγείας ο αντικαπνιστικός νόμος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών έχει εμβολιαστεί. Ο καθένας κρίνεται

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων βουλευτών έχει εμβολιαστεί. Αυτά όμως είναι προσωπικά δεδομένα, όπως είναι για τον κάθε πολίτη, και σεβαστά για όλους. Υπάρχουν και αυτοί όμως οι οποίοι έχουν βγει δημοσίως και έχουν ταχθεί ενάντια στον εμβολιασμό. 

Ο καθένας κρίνεται. Υπάρχουν συνάδελφοί μου και στην Αντιπολίτευση, που είχαν το θάρρος και την παρρησία να βγουν μπροστά. Ένας από αυτούς ήταν ο κύριος Νίκος Φίλης. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Ένας άλλος που το κάνει επανειλημμένως και χωρίς αστερίσκους, είναι ο πρώην Υπουργός Υγείας, ο κύριος Ξανθός. Είδατε και ο κύριος Βίτσας αρθρογράφησε εχθές για την ανάγκη του εμβολιασμού. 

Ο εμβολιασμός δεν είναι πεδίο κομματικό ή αντιπολιτευτικό». »

 

 

 

Διαφήμιση