Πείραμα: Τετραήμερη εργασία με πενθήμερη αμοιβή

    0
    ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΕΟΙ - νέων
    Διαφήμιση

    Σύνταξη: ecozen.gr

    Τα αποτελέσματα από δύο μελέτες μειωμένου ωραρίου δεν έδειξαν καμία απώλεια παραγωγικότητας ή μείωση των επιπέδων των υπηρεσιών, ενώ οι εργαζόμενοι ανέφεραν λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ισορροπία εργασίας-ζωής.

    Οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση την Autonomy and Iceland’s Association for Sustainable Democracy, συμπέραναν τα εξής παρακάτω:

    Η επίτευξη μικρότερων ωρών με σταθερή παραγωγικότητα και επίπεδα υπηρεσιών περιελάμβανε επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό περιελάμβανε τη συντόμευση συσκέψεων ή την αντικατάστασή τους με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη διακοπή περιττών εργασιών και την αναδιάταξη αλλαγών.

    Οι δοκιμές, που διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2019, μείωσαν τις ώρες σε περίπου 35 την εβδομάδα από 40, χωρίς μείωση των αποδοχών.

    Συμμετείχαν περίπου 2.500 εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1% του εργατικού πληθυσμού της σκανδιναβικής χώρας.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η «ευημερία τους αυξήθηκε δραματικά», ανέφεραν οι ερευνητές. Έκτοτε, το 86% του συνολικού ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας είτε έχει μετακινηθεί σε μικρότερες ώρες είτε μπορεί να διαπραγματευτεί για να το πράξει.

    Στη Φινλανδία, η πρωθυπουργός Sanna Marin, 35 ετών, πρότεινε ότι αξίζει να εξεταστεί μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι αξίζουν μερικά από τα οφέλη της βελτιωμένης παραγωγικότητας. Ωστόσο, η κυβέρνησή της δεν εργάζεται επί του παρόντος σε μια τέτοια πολιτική.

    Με πληροφορίες του Bloomberg

    Διαφήμιση