Αρχική Πολιτισμός ΟΠΕΚΑ: Έναρξη κοινωνικού, ιαματικού εκδρομικού τουρισμού-Δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

ΟΠΕΚΑ: Έναρξη κοινωνικού, ιαματικού εκδρομικού τουρισμού-Δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

0
SPA
Εικόνα: UNSPLASH/Alex Bertha
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οδηγίες στους κληρωθέντες δικαιούχους κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού δίδει ο ΟΠΕΚΑ. Τα ονόματα των δικαιούχων και οι κατάλογοι των συμβεβλημένων επιχειρήσεων-παρόχων για τα προγράμματα της Αγροτικής Eστίας έχουν αναρτηθεί. Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ στο πεδίο Αγροτική Εστία-Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Αναλυτικές οδηγίες

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι δικαιούχοι για να παραλάβουν τα δελτία τους πρέπει:

  • Να προβούν εγκαίρως σε κράτηση δωματίου στο κατάλυμα της επιλογής τους. Από το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν την επιβεβαίωση κράτησης (voucher).
  • Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καταχώρηση κράτησης δωματίου», στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ  καταχωρίζουν οι ίδιοι ή μέσω ΚΕΠ τα στοιχεία της κράτησης δωματίου. Δηλαδή το κατάλυμα και ημερομηνίες διαμονής, σύμφωνα με την επιβεβαίωση κράτησης (Voucher).
  • Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορούν να προσέρχονται (από 5/7/2021) σε οποιοδήποτε ΚΕΠ,. Αφού όμως, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, για να παραλάβουν τα δελτία τους.

Δικαιολογητικά παραλαβής δελτίου

Για την παραλαβή του δελτίου, απαιτείται φυσική παρουσία του ιδίου του δικαιούχου. Πρέπει να έχει μαζί του:

  •  Αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής του ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ
  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

Διευκρινίσεις

Oι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού-ιαματικού  τουρισμού, εκδρομικού προγράμματος και θεάτρων, μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους έως και 31/8/2021. Από οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας. Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων δεν λαμβάνουν δελτία αγοράς βιβλίων από τα ΚΕΠ. Πρέπει να προσέλθουν μέχρι και τις 28/9/2021 στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, για να παραλάβουν τα βιβλία τους.  Μετά  ακολουθεί αναδιανομή των δελτίων όλων των προγραμμάτων  για αιτούντες που δεν κληρώθηκαν και κληρωθέντες που δεν παρέλαβαν. Η παραλαβή των δελτίων από τα ΚΕΠ  ή των βιβλίων από τα βιβλιοπωλεία υλοποιείται εφεξής με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεώς τους.

calm body of water near city during daytime

Νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, ‘Αγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο. Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο. Με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.  Όσοι επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά χωρίς παροχή πρωινού δε θα έχουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Εκπτώσεις μέσων μαζικής μεταφοράς

Παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης από εταιρείες μαζικών μέσων μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους για το διάστημα των εξαήμερων διακοπών τους. Η έκπτωση πραγματοποιείται με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητάς τους και του δελτίου κοινωνικού ή ιαματικού τουρισμού. Στην  ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, πεδίο Αγροτική Εστία-Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες έχει αναρτηθεί ο κατάλογος.

woman in black shirt standing near brown wooden table
Eικόνα: UNSPLASH/Robinson Greig

Προγράμματα ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021

Για το έτος 2021 υλοποιούνται τα εξής επτά προγράμματα:

  •  Κοινωνικός τουρισμός: Αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 5 Ιουλίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022.
  • Ιαματικός τουρισμός: Αφορά σε διακοπές 6 ημερών και πέντε απλές λούσεις για 3.500 συνταξιούχους. Από 5 Ιουλίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022.
  •  Εκδρομικός τουρισμός: Αφορά σε εκδρομές τεσσάρων ημερών για 12.500 συνταξιούχους και πάντα με συμβεβλημένα  τουριστικά γραφεία. Χρήση του προγράμματος αυτού από τις 5 Ιουλίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022. Το 4ήμερο των δωρεάν εκδρομών ισχύει, εφόσον το κόστος της εκδρομής δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου των 160 ευρώ. Διαμονή σε δωμάτια δύο αστέρων και άνω για ξενοδοχεία, τριών και άνω κλινών για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι εκδρομείς θα διακινούνται αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της Ελλάδας.
  • Παιδικές κατασκηνώσεις: Αφορά σε πρόγραμμα διάρκειας 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας. Το πρόγραμμα ισχύει από την 1η Ιουλίου 2021 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.
  • Δωρεάν βιβλία: Το πρόγραμμα αφορά 130.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν βιβλία της επιλογής τους. Συνολικής αξίας 20 ευρώ και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα. Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 5 Ιουλίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022.
  •  Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου: Το πρόγραμμα αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 5 Ιουλίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022. Για κάθε δελτίο η επιχείρηση επιδοτείται με 15 ευρώ για την κεντρική σκηνή και 12 ευρώ για την παιδική σκηνή.
  • Χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες. Θα λάβουν βοήθημα 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες που θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.

 

Διαφήμιση