Αρχική Ειδήσεις Kρήτη – Άγιος Νικόλαος: Προς αναστήλωση ο φάρος Ακρωτηρίου

Kρήτη – Άγιος Νικόλαος: Προς αναστήλωση ο φάρος Ακρωτηρίου

0
FAROS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αναστήλωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης του φάρου του Ακρωτηρίου Αγίου Ιωάννη (Αφορεσμένου) που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου με την πολύτιμη συμπαράσταση της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης» της οικογένειας Λεμπιδάκη.

Ο δήμος Αγίου Νικολάου, θέλοντας να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα συντήρησης και στατικότητας που αντιμετωπίζει ο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας φάρος του Αφορεσμένου, προέβη σ’ ένα συνολικό σχεδιασμό για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του μνημείου, καθώς, εκτός από τη μεγάλη πολιτιστική του αξία, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Την Παρασκευή (16/7), παραδόθηκε στον Δήμο, από μελετητική ομάδα μηχανικών, η Στατική και Γεωλογική Μελέτη, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί και η Αρχιτεκτονική Μελέτη, που θα συμπληρώσει το υλικό που έχει ζητηθεί από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, σε δήλωση του, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το απαιτούμενο υλικό μαζί με τοπογραφικό σχέδιο της περιοχής, θα έχει συγκεντρωθεί μέσα στον Αύγουστο, ώστε να αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και να προχωρήσει η αποκατάσταση του μνημείου.

«Θέλω να πιστεύω, ότι σύντομα, θα καταλήξει το θέμα της έγκρισης των μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Ζερβός, ενημερώνοντας ότι σε συνεργασία με την οικογένεια Λεμπιδάκη, θα εξεταστεί παράλληλα, η δυνατότητα πρόσβασης στο μνημείο (πιθανότατα από μονοπάτι ανατολικά του Αφορεσμένου – περιοχή Χωματίστρας), ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην επιχείρηση που λειτουργεί στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr

 

Διαφήμιση