Αρχική Καταστροφές Κόσμος: Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνια υπερδιπλασιάζονται

Κόσμος: Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνια υπερδιπλασιάζονται

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΝΩ ΠΕΥΚΕΝΕΑΣ (ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Εικόνα: ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια πυρκαγιά στη Βόρεια Καλιφόρνια υπερδιπλασιάστηκε σε μέγεθος από Παρασκευή έως Σάββατο, στέλνοντας ένα τεράστιο νέφος καπνού και στάχτης που, σε συνδυασμό με την ξηρή θερμότητα, δημιουργώντας τον δικό της ”κεραυνό”, με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για τους πυροσβέστες, ανέφεραν οι αρχές.

Οι πυρκαγιές

Η Sugar Fire, η οποία πυροδοτήθηκε στις 2 Ιουλίου, είχε εξαπλωθεί σε 54.421 στρέμματα έως το Σάββατο το πρωί. Η πυρκαγιά, που είναι τώρα η μεγαλύτερη της πολιτείας, ήταν μια από τις δύο που πυροδοτήθηκε από κεραυνό στο Εθνικό Δάσος του Πλούμα και μαζί ονομάστηκαν πυρκαγιές του Συγκροτήματος Beckwourth.

Η άλλη, η φωτιά Dotta, ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου και είχε καλύψει  670 στρέμματα νωρίς το Σάββατο.

Με τη βοήθεια ενός κύματος θερμότητας στα μέσα της εβδομάδας που επιδείνωσε ήδη τις καυτές, ξηρές συνθήκες , η πυρκαγιά Sugar έκανε μια τεράστια διαδρομή την Παρασκευή, πυροδοτώντας νέες εκκενώσεις για τμήματα των κομητειών Plumas και Lassen, καθώς και μέρος της κομητείας Washoe, Nev.

Οικάτοικοι ενημερώθηκαν να παραμείνουν σε εγρήγορση. Περίπου 2.800 άτομα παρέμειναν υπό εντολές εκκένωσης,  ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι εκκενώσεις περιοχών

Οι πυροσβέστες ετοιμάζονταν για άλλη μια μέρα ακραίων συνθηκών σε ακόμα πιο θερμές θερμοκρασίες.

«Όσο η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή, με χαμηλές υγρασίες, είναι δύσκολο να πούμε πότε και από πού θα το πιάσουμε», δήλωσε η Lisa Cox, υπεύθυνη πληροφοριών για τις πυρκαγιές του Beckwourth Complex.

«Η ταχύτητα της εξάπλωσης της φωτιάς αυξάνεται επειδή η φωτιά κινείται πραγματικά ανάμεσα στα δέντρα», είπε. “Βασικά, απλώς διασχίζει τα δέντρα μέχρι να ξεμείνει από δέντρα.”

Αυτή η ένταση, σε συνδυασμό με ζεστές, ξηρές, ασταθείς συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσει ένα σύννεφο καταιγίδας, όπως συνέβη με τη φωτιά την Παρασκευή το απόγευμα, όταν το παρατηρήθηκε αστραπή από σύννεφο σε σύννεφο, δήλωσε ο Cox.

Pyrocumulonimbus Clouds

Τα λεγόμενα σύννεφα pyrocumulonimbus μπορούν, με τη σειρά τους, να κάνουν τη φωτιά να εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα – εκτός από τον κεραυνό, μπορούν να δημιουργήσουν ακανόνιστους ανέμους.

Τα σύννεφα αυτά τείνουν να αυξάνονται το απόγευμα όταν κάνει ζέστη και μπορεί να δημιουργήσουν έναν επιπλέον κίνδυνο.

Η φωτιά του Thomas δημιουργεί ένα τεράστιο σύννεφο pyrocumulus τον Δεκέμβριο του 2017.

«Αργότερα το απόγευμα, αυτό το σύννεφο θα καταρρεύσει και θα δημιουργήσει μια πτώση από ισχυρό καπνό, και μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει πρόσθετη συμπεριφορά στη φωτιά», δήλωσε η Cox, σημειώνοντας ότι η κατάρρευση μπορεί να πετάξει σπινθήρες μίλια μπροστά από την κύρια φωτιά. Ταυτόχρονα, ο καπνός μειώνει την ορατότητα, γειώνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη, είπε.

Τα πληρώματα έκαναν πιο άμεση πυρόσβεση – σκάβοντας μια γραμμή γύρω από τη φωτιά με εργαλεία και με το χέρι – στη νότια πλευρά», είπε.

«Αλλά είναι σίγουρα πιο επικίνδυνο από μια τακτική αυτή τη στιγμή ακριβώς επειδή συμπεριφέρεται έτσι η φωτιά», είπε. «Έχουμε, λοιπόν, πολλές έμμεσες προσπάθειες πυρόσβεσης. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή γραμμών μπουλντόζας γύρω από τις πληγείσες κοινότητες».

Οι αρχές συνέχισαν να ανησυχούν για την υπερβολική συμπεριφορά πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού μεγάλων αποστάσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες πυρκαγιές, δήλωσε ο Cox. Λόγω του απρόβλεπτου, προτρέπουν το κοινό να παρακολουθεί τις ειδοποιήσεις που εκδίδονται από τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τις περιοχές.

«Αν οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος».

Με πληροφορίες του Los Angeles Times

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤα νευροψυχολογικά συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να επιμείνουν
Επόμενο άρθροΈρευνα Covid-19: Η Μετάλλαξη Έψιλον του SARS-CoV-2