Αρχική Ειδήσεις Καιρός: Η “Ψυχρή Λίμνη” χτυπά Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Καιρός: Η “Ψυχρή Λίμνη” χτυπά Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

0
erik witsoe mODxn7mOzms unsplash
UNSPLASH/Erik Witsoe
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης», με τις έντονες καταιγίδες που χτύπησε την κεντρική Ευρώπη, έχει πλήξει από την Κυριακή το μεσημέρι τη χώρα, με αφετηρία την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Από χθες έχουν κάνει την εμφάνισή τους ισχυρά καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, όπως η έντονες καταιγίδες και χαλαζόπτωση. Ο ανεμοστρόβυλος μήκους 1 χλμ. που συνέβη χθες στη Μελίτη της Φλώρινας, ευτυχώς δεν προκάλεσε προβλήματα. Αντιθέτως, μεγάλα προβλήματα σε καλλιέργειες προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση στην Φλώρινα, δίνοντας τη χαριστική βολή, όπως λένε οι αγρότες, στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Χαρακτηριστικές ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Καρδίτσας, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε σπίτια, κολώνες ηλεκτροδότησης, ενώ αρκετές ήταν και οι κοπές δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους. Το κέντρο του Παλαμά έμεινε χωρίς ρεύμα, καθώς είχαν πέσει κολώνες ηλεκτρισμού, προκαλώντας προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σχεδόν 5.000 κεραυνούς είχε καταγράψει έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής 18/07 το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS, ενώ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση προβλημάτων και κινδύνων από τις πλημμύρες, ενόψει του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Για περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αυξημένη προσοχή

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, οι κάτοικοι απαιτείται:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών

 

 

 

 

Διαφήμιση