Αρχική Διάστημα Διάστημα: Το Curiosity βρήκε οργανικά άλατα στον Άρη

Διάστημα: Το Curiosity βρήκε οργανικά άλατα στον Άρη

0
mars zhurong - Άρης
Άρης - Zhurong
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Curiosity Rover εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ από το 2012, όπου πιθανότατα υπήρχε μια αρχαία λίμνης. Άρχισε να ανεβαίνει το Όρος Σαρπ ύψους 3 μιλίων, στο κέντρο του κρατήρα, το 2014. Το βιολογικό αλάτι είναι το σημαντικό εύρημα και αποτελεί βασικό συστατικό στην αναζήτηση στοιχείων για τη ζωή σε πλανήτες πέρα ​​από τη Γη.

H αποστολή

Η αποστολή ξεκίνησε με τους στόχους να καθορίσει εάν οι συνθήκες στον Άρη υποστήριξαν ποτέ τη ζωή, καθώς και το χαρακτηρισμό του Αρειανού κλίματος και της γεωλογίας. Το Curiosity έχει επιτύχει περισσότερα από αυτά που είχε σχεδιαστεί για να κάνει, αλλά τώρα περνά σε μια ενδιαφέρουσα νέα φάση: διερεύνηση μιας μετάβασης που έγινε στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Στοιχεία που παρατηρούνται από ρομποτικές αποστολές στον Άρη, καθώς και από τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να προσδιορίσουν ότι ο πλανήτης υπήρξε πιθανότατα ένα πιο ζεστό, υγρό μέρος πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Κάποιος καταλύτης προκάλεσε τον Άρη να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας του και να γίνει παγωμένη έρημος πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το Curiosity έχει περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του τα τελευταία χρόνια μελετώντας στρώματα βράχου πλούσια σε πηλό στο Όρος Σαρπ. Τώρα, κινείται σε μια ζώνη όπου τα βράχια μεγαλώνουν αλμυρά, γεμάτα με θειικά ορυκτά, σύμφωνα με την Abigail Fraeman, αναπληρωτή επιστήμονα του έργου Curiosity στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.
Η αποστολή του Curiosity διοικείται από προσωπικό στο εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στη Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Η παρουσία αργιλικών πετρωμάτων υποδηλώνει ότι σχηματίστηκαν όταν υπήρχε νερό στον πλανήτη. Τα θειικά ορυκτά δείχνουν ότι αυτό το νερό εξατμίστηκε ή αυξανόταν περισσότερο όξινο.
Αυτό σημαίνει ότι το Curiosity ουσιαστικά διέρχεται σε ένα μέρος όπου αυτή η μετάβαση από υγρό σε ξηρό συνέβη στον Άρη, οπότε μπορεί να παρατηρήσει άμεσα τις επιπτώσεις αυτής της αρχαίας κλιματικής αλλαγής.

Μια βασική ένδειξη

Τα οργανικά άλατα που αφήνονται πίσω στον Άρη μπορούν όχι μόνο να αποδείξουν την ύπαρξη νερού και την εξαφάνισή του, αλλά να λειτουργήσουν ως χημικά ίχνη αρχαίων οργανικών ενώσεων.
To Curiosity έχει ήδη βρει στοιχεία οργανικών ενώσεων στον Άρη. Αυτά θα μπορούσαν να είναι δείκτες ότι η αρχαία μικροβιακή ζωή υπήρχε κάποτε, ή θα μπορούσαν να είχαν διαμορφωθεί μέσω φυσικών γεωλογικών διεργασιών.

Ο Άρης δεν έχασε όλο το νερό ταυτόχρονα, με βάση το εύρημα του Curiosity rover

Τα οργανικά άλατα μπορούν να προσθέσουν περισσότερη βαρύτητα στην ιδέα ότι η οργανική ύλη ήταν κάποτε στον Άρη – αλλά επίσης προσθέτει στην ιδέα ότι ο Άρης θα μπορούσε να είναι ακόμη κατοικήσιμος σήμερα.
Στη Γη, τα οργανικά άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιες μορφές ζωής για ενέργεια. «Εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν οργανικά άλατα συγκεντρωμένα οπουδήποτε στον Άρη, θα θέλουμε να ερευνήσουμε αυτές τις περιοχές περαιτέρω και ιδανικά να τρυπήσουμε βαθύτερα κάτω από την επιφάνεια όπου η οργανική ύλη θα μπορούσε να διατηρηθεί καλύτερα», δήλωσε ο James MT Lewis, οργανικός γεωχημικός της NASA
Με πληροφορίες του CNN.com
Διαφήμιση