Αρχική Διάστημα Διάστημα: Πειραματική διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων

Διάστημα: Πειραματική διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων

0
Αστροναύτης - ΝΑΣΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι αστροναύτες πραγματοποίησαν επιτυχώς μια πειραματική διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων στο διάστημα για πρώτη φορά.

Νέα διαδικασία

Η διαδικασία, η οποία στοχεύει στη μελέτη της επισκευής του DNA σε κύτταρα ζύμης που μπορούν να διεξαχθούν εξ ολοκλήρου στο διάστημα, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των αστροναυτών. Η βλάβη στο DNA μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η έκθεση σε υπεριώδες φως.

Εκτός της προστατευτικής ατμόσφαιρας της Γης, αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω της ιονίζουσας ακτινοβολίας (θερμότητα ή φως που απομακρύνει τα ηλεκτρόνια από τα άτομα ) που διαπερνούν το διάστημα.

Η νέα τεχνική, που εφαρμόζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, χρησιμοποιεί την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR / Cas9 για να δημιουργήσει ακριβείς ζημιές στο DNA.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό, τι θα ήταν δυνατόν χρησιμοποιώντας ακτινοβολία, η οποία είναι πιο δύσκολη στη χρήση με στοχευμένους τρόπους. Η τεχνική εστιάζει σε δίκλινα διαλείμματα , τα οποία είναι ένας από τους πιο επιβλαβείς τύπους βλάβης του DNA, καθώς μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικό θάνατο.

Το πείραμα των ζυμομυκήτων ήταν η πρώτη φορά που ένας οργανισμός είχε επεξεργαστεί το γονιδίωμά του, το DNA επιδιορθώθηκε και στη συνέχεια αλληλουχήθηκε, όλα σε ένα περιβάλλον διαστημικής πτήσης.

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να βασιστεί σε αυτές τις μεθόδους για να μιμηθεί καλύτερα τη σύνθετη βλάβη του DNA – οδηγώντας σε νέους τρόπους προστασίας των διαστημικών αποστολών – καθώς και έρευνες για άλλες μακροπρόθεσμες εκθέσεις και εξερεύνηση στο διάστημα.

“Δεν είναι μόνο ότι η ομάδα ανέπτυξε επιτυχώς νέες τεχνολογίες όπως η επεξεργασία γονιδιώματος CRISPR, η PCR και η αλληλουχία νανοπόρων σε ένα ακραίο περιβάλλον, αλλά και ότι μπορούσαμε να τις ενσωματώσουμε σε μια λειτουργικά ολοκληρωμένη ροή εργασίας βιοτεχνολογίας”, δήλωσε ο Sebastian Kraves, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Plos One.

“Αυτές οι εξελίξεις γεμίζουν αυτήν την ομάδα με την ελπίδα στην ανανεωμένη αναζήτηση της ανθρωπότητας για εξερεύνηση και κατοίκηση της απέραντης έκτασης του χώρου”.

Με πληροφορίες του Independent 

Διαφήμιση