Αρχική Ειδήσεις COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά

COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά

0
COSMOTE ΝΒΙοΤ Smart Cities MonemvassiaChaniainfographicGR
Διαφήμιση

Ολοκληρωμένες λύσεις «Έξυπνης Στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία» και «Έξυπνης Διαχείρισης Υδάτων» – Πληθυσμιακή κάλυψη COSMOTE NB-IoT πάνω από 98%, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα

Η COSMOTE αξιοποιώντας την τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) υλοποίησε στους Δήμους Μονεμβασιάς και Χανίων λύσεις έξυπνων πόλεων. Με την Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων στη Μονεμβασιά και την Έξυπνη Στάθμευση στα Χανιά, διευκολύνεται η καθημερινότητα των πολιτών, ενώ οι δήμοι εξοικονομούν πολύτιμους πόρους και μειώνουν τις δαπάνες.

Η υλοποίηση βασίστηκε σε τεχνολογία NB-IoT, καθώς απαιτεί μικρό όγκο δεδομένων για τη διασύνδεση συσκευών μέσω δικτύου κινητής, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.

Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων στη Μονεμβασιά

Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και διαχείριση της παροχής και κατανάλωσης νερού, σε πραγματικό χρόνο και με ακρίβεια, μέσω του δικτύου COSMOTE NB-IoT. Με την Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων, η οποία στηρίχθηκε στη λύση «ARTEMIS-water», επιτυγχάνεται εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, σταθεροποίηση της πίεσης του νερού, έλεγχος της ποιότητάς του, ανίχνευση τυχόν διαρροών, ενώ μειώνονται σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας και οι δημοτικές δαπάνες. Πρόκειται για το πρώτο έργο μέτρησης ύδατος στην Ελλάδα που υλοποιείται με τη χρήση δικτύου NB-IoT.

Smart Water Management Monemvasia

Ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς, κ. Ηρακλής Τριχείλης, επεσήμανε ότι οι δυσμενείς συνέπιες της κλιματικής αλλαγής, οι αυξανόμενες ανάγκες του αστικού πληθυσμού σε νερό και η εξάντληση των υπαρχόντων υδάτινων πόρων, καθιστούν πρωταρχικής σημασίας τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού που παρέχονται για αστική χρήση. Συνέχισε, λέγοντας: «Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Μονεμβασίας από την COSMOTE, πετύχαμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία του δικτύου ύδρευσης  με  την εξ’ αποστάσεως  παρακολούθηση – διαχείριση της παροχής και κατανάλωσης νερού, σε πραγματικό χρόνο και με ακρίβεια».

Έξυπνη Στάθμευση στα Χανιά

Στα Χανιά υλοποιήθηκε λύση Έξυπνης Στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρία, η οποία αξιοποιεί το δίκτυο COSMOTE ΝΒ-ΙοΤ. Στο πλαίσιο του έργου, τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες σε υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης του Δήμου για άτομα με αναπηρία, τόσο δημότες όσο και επισκέπτες. Οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για το πού βρίσκονται οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν εκεί, μέσω ειδικού mobile application, ενώ με ειδικές φορητές κάρτες που έχουν στη διάθεσή τους, πιστοποιούν αυτόματα ότι είναι δικαιούχοι θέσης. Το έργο αυτό, που χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 300 δικαιούχοι οδηγοί, ενθαρρύνει την ισότιμη συμμετοχή όλων στη ζωή της πόλης, δημοτών, επισκεπτών και τουριστών, ενώ παράλληλα διευκολύνει το έργο της τροχαίας.

Smart Parking Chania

Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε πως είναι αναγκαία η εξασφάλιση ισότιμης προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες, στηρίζοντας επιπλέον τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω αναπηρίας. Στη συνέχεια ανέφερε: «Με τη συγκεκριμένη συνεργασία με την COSMOTE, πετύχαμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό και καινοτόμο, ως προς την στάθμευση ατόμων με αναπηρίες και τις οικογένειές τους στην καθημερινή τους κυκλοφορία στην πόλη. Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επεκταθεί, με ακόμα περισσότερες θέσεις εντός και εκτός του αστικού ιστού, για τις οποίες και οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, αλλά και οι υπηρεσίες ελέγχου να διαπιστώνουν άμεσα τυχόν παραβάσεις».

Η ανταπόκριση στις προκλήσεις της νέας εποχής 

Ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος, δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντάς τους εξειδικευμένες λύσεις ευφυών πόλεων, παραμετροποιημένες σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες. Με ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα τις υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς και την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις, τους Δήμους, αλλά και κάθε οργανισμό, να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής».

Πανελλαδική κάλυψη από το δίκτυο COSMOTE NB-IoT

Η COSMOTE επενδύει εντατικά στην επέκταση του δικτύου της NB-IoT, προσφέροντας σήμερα τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην Ελλάδα, που ξεπερνά το 98%.

Το δικτύο NB-IoT απαιτεί μικρό όγκο δεδομένων για τη διασύνδεση συσκευών (π.χ. αισθητήρες, μετρητές, trackers) μέσω του δικτύου κινητής, μειώνοντας έτσι δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και δίνοντας ώθηση σε ένα ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών. Παράλληλα, προσφέρει κάλυψη παντού, ακόμη και σε υπόγεια, ασφάλεια στην κίνηση δεδομένων και χαμηλό κόστος χρήσης.

Η τεχνολογία NB-IoT είναι ειδικά σχεδιασμένη για εφαρμογές Internet of Things και λύσεις ευφυών πόλεων με απαιτήσεις επικοινωνίας χαμηλού εύρους ζώνης (low bandwidth communication requirements), γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα του αστικού περιβάλλοντος, για το parking, τον φωτισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη μέτρηση ενέργειας ή νερού, κ.ά.

Λύσεις Smart Cities από την COSMOTE

Οι πόλεις που υιοθετούν λύσεις και πρακτικές έξυπνης διακυβέρνησης, έξυπνης οικονομίας, έξυπνης κινητικότητας και έξυπνου περιβάλλοντος, προσφέρουν στους κατοίκους τους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και γίνονται πιο λειτουργικές, εξοικονομώντας πόρους. H COSMOTE συμβάλλει στο σχεδιασμό των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος, μέσα από την παροχή εξειδικευμένων λύσεων Smart Cities, για τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο φωτισμός, η στάθμευση, η κινητικότητα, η διαχείριση υδάτων, η διαχείριση Mέσων Μαζικής Μεταφοράς, κ.ά.

Διαφήμιση