Αρχική Special Topics Animasyros 2021: Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο και εμπνέεται από την ελευθερία

Animasyros 2021: Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο και εμπνέεται από την ελευθερία

0
ANIMASYROS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros 2021 επιστρέφει για 14η χρονιά, από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· τόσο σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, όσο και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Το Φεστιβάλ έχει ως κεντρικό θέμα την ελευθερία και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Έχοντας ήδη λάβει 4.000 αιτήσεις για τα διαγωνιστικά του τμήματα από 107 χώρες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το Animasyros 2021 με αφορμή την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που είναι αφιερωμένη στην έννοια της Ελευθερίας, αντλεί φέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα «Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […], και εκάμαμε την Επανάσταση.», αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην Ελευθερία.

Θεματικές Καλλιτεχνικού και Διαγωνιστικού Προγράμματος

Ένα μέρος του αφιερώματος Ελευθερία, που καταλαμβάνει ειδική θέση στο πρόγραμμα του Animasyros 2021, θα παρουσιαστεί επίσης στο νεοσύστατο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Θα γίνει μία προσπάθεια προσέγγισης της έννοιας της ελευθερίας και της επανάστασης ως προς τη φυσική της μορφή, την υποδούλωση και τη φυλάκιση, τη στέρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πολιτική ελευθερία, την αναπαραγωγική ελευθερία, αλλά και την ενδοοικογενειακή ελευθερία, την υποδούλωση των ζώων, τις ελεύθερες σχέσεις και την απελευθέρωση από την ατομική αδράνεια.

Στο πρόγραμμα του φετινού Animasyros εντάσσεται, επίσης, το MEDAnima, ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες animation από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τη Βόρειο Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες Βαλκανικές χώρες.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό του Πρόγραμμα, το φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές. Το Διεθνές Πανόραμα περιλαμβάνει έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό. Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει και ταινίες K.ID.S με έργα animation για όλη την οικογένεια, καθώς και ταινίες Animapride σχετικά με την LGBTQI+ κοινότητα υπογραμμίζοντας την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Παράλληλα με τα διαγωνιστικά τμήματα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Animasyros περιλαμβάνει επίσης το International Panorama ένα μη ανταγωνιστικό τμήμα.

Κριτικές επιτροπές

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς & Ελληνόφωνου Διαγωνιστικού Τμήματος του Animasyros συγκροτείται εφέτος από τους Γιάννη Σακαρίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τους σκηνοθέτες Ilze Burkovska Jacobsen από τη Λεττονία και Bruno Caetano από την Πορτογαλία.

Η κριτική επιτροπή του φοιτητικού τμήματος και των τηλεοπτικών ταινιών απαρτίζεται από τον Δημήτρη Πολιτάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, την Ιταλίδα σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό Kim Noce και τη σκηνοθέτη και animator Sofia El Khyari, από το Μαρόκο.

Το νέο promo trailer του φετινού Animasyros εμπνέεται από την ελευθερία και βασίζεται στο σχέδιο του Ιταλού εικαστικού, εικονογράφου και animator Luca de Salvia. Ο ίδιος ο Luca περιγράφει το σχέδιό του για την οπτική ταυτότητα του Animasyros ως μια ωδή στη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό που προκαλεί η νεοαποκτηθείσα ελευθερία. Πρόκειται για ένα γραφιστικό σχέδιο που δημιουργήθηκε με γρήγορες πινελιές, που συνδυάζονται με ένα ζεύγος χρωματικής παλέτας.

 

 

Διαφήμιση