Αρχική COVID-19 Τζανάκης: Επείγουσα ανάγκη εμβολιασμών παιδιών και εφήβων

Τζανάκης: Επείγουσα ανάγκη εμβολιασμών παιδιών και εφήβων

0
εμβολιασμός
Εικόνα: unsplash/Markus Spiske
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Πρέπει να ανησυχούμε. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Οι εμβολιασμένοι είναι 100%, σχεδόν, προστατευμένοι από τις κακές εκβάσεις της νόσου. Εάν κολλήσουν το ιό από αυτό το στέλεχος θα είναι είτε ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί. Στο προβληματικό είναι ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε στο 100% της επαφής με κρούσμα. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Μάλλον εκδηλώνεται παρόμοιας βαρύτητας νόσος με το βρετανικό», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με την παραλλαγή Δέλτα.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας και στον Σκάι.

Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Έφηβοι

Μιλώντας για το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι πάνω από 15 ετών θεωρούνται πλέον ενήλικες. «Δεν διαφέρουν από του ενήλικες. Ενδεχομένως πάνω από 15 χρονών πρέπει να το αποφασίσουμε και να το τελειώσουμε».

Ωστόσο ο κ. Τζανάκης έθεσε και έναν προβληματισμό: «Πώς είναι δυνατόν να βάλουμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς να εμβολιαστούν οι γονείς τους, οι δασκάλες, οι καθηγητές οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους; Τι κοινωνία είμαστε εμείς που αφήνουμε τα παιδιά να εκτεθούν στον οποιοδήποτε κίνδυνο από τα εμβόλια -που δεν υπάρχει- την ίδια στιγμή που εμείς ακολουθούμε ένα πρότυπο δισταγμών και φοβίας, που δεν επιτρέπουμε στο εμβολιαστικό ποσοστό να ανέβει τόσο ψηλά ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν ασφαλή στο σχολικό τους περιβάλλον, από Σεπτέμβριο. Τι θα έχουμε πάλι; Μια χρονιά πίσω από τις οθόνες; Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε;».

Διαφήμιση