Αρχική COVID-19 Το 90% των εμβολιασμένων με AstraZeneca προχωρά στη 2η δόση

Το 90% των εμβολιασμένων με AstraZeneca προχωρά στη 2η δόση

0
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάνει πολύ καλά τη δουλειά της

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απαρτίζεται από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες. Είναι μάλιστα μία Επιτροπή την οποία δεν διόρισα εγώ. Δεν πιστεύω στην κομματικοποίηση της Υγείας, ούτε στην πικρή, μικρή, μεμψίμοιρη κομματική αντιπαράθεση.

Βρήκα μία Επιτροπή που είχε διορίσει ο κύριος Ξανθός. Και είχε το πολιτικό θράσος ο κ. Τσίπρας, να βγει στη Βουλή και να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για προβληματικές πολιτικές.

Η Επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εδώ και πολλούς μήνες. Έχει φροντίσει σε δύσκολες εποχές, που δεν είχαμε αρκετά εμβόλια, να φτιάξει την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, πρώτα των μεγάλων σε ηλικία.

Ξεπεράσαμε τα 3 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας

Ξεπεράσαμε τα 7.250.000 εμβολιασμούς και τους 3.050.000 πλήρως εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%.

Εμβολιάστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη και τους στηρίξαμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν με  AstraZeneca, κάνει κανονικά τη δεύτερη δόση

20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει αυτή την απόφαση και δυο μέρες μετά από εμάς την πήρε και η Αυστραλία. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους περιοδεύοντες στα κανάλια, με την ταμπέλα του επιστήμονα ή μη, οι Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας πάνω από όλα να προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Με τις αποφάσεις της Επιτροπής οδηγηθήκαμε στο πιο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά γενική ομολογία στην Ευρώπη, άρτια οργανωμένο επιστημονικά και με διαφάνεια. Χαίρομαι που το λένε οι συμπολίτες μας. Δεν ταλαιπωρούνται, τους σεβόμαστε, τους προσέχουμε.

Καταλαβαίνω ότι από έξω προς τα μέσα, επικοινωνιακά το θέμα, ειδικά αυτού του εμβολίου, έχει πάει στραβά από την αρχή. Όμως να σας δώσω κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι παίρνουμε την απάντηση όλοι μαζί από την ελληνική κοινωνία.

Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που είχαν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν πάει να το κάνουν, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό της Pfizer.

Άρα λοιπόν, οι συμπολίτες μας που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση της AstraZeneca έπραξαν πολύ σωστά και έσωσαν τις ζωές τους, προστάτευσαν τις οικογένειές τους και κάνουν και τη δεύτερη δόση.

Χαίρομαι πάρα πολύ που η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει ωριμότητα και πάρα τις φωνές οι οποίες επικρατούν δεξιά και αριστερά, και κάποιες αντιεμβολιαστικές φωνές, σύσσωμοι προστατεύουν τη ζωή τους, της οικογένειάς τους, των ευπαθών ομάδων, των συνανθρώπων μας.

Οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών θα δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι

Η Επιτροπή Βιοηθικής θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας.

Δηλαδή για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία,

Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει και με την ελληνική κοινωνία.

Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Βλέπετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε μία απόφαση εν θερμώ. Αντιθέτως, είπε, θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν κιόλας, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας.

 Νομίζω ότι όταν θέλει η Πολιτεία να βρει λύσει σε προβλήματα τα οποία είναι  καίρια, υπό το πρίσμα της  προστασίας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας, μπορεί να τα βρει χωρίς ακραίες και εξεζητημένες λύσεις.

Αλλά το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, μέσα στα Νοσοκομεία ή μεγάλοι σε ηλικία, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, σε οίκους ευγηρίας να μη θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες υγείας, αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευεργετήματα, γιατί απορρίπτω τη λέξη «προνόμια», δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προνόμια, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στον παρελθόν.

Δίνουμε σιγά-σιγά, με βάση τις επιστημονικές αποφάσεις, βαθμούς ελευθερίας. Είναι θεμιτό αυτό και εκεί πρέπει να επιστρέψει όλη η ελληνική κοινωνία.

Για αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών. Όλων, και αυτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε με πειθώ και με διάφορους τρόπους, να εξηγήσουμε πόσο ευεργετικός είναι ο εμβολιασμός και πώς πρέπει να προστατευτούμε όλοι.

Δεν πρέπει να πάει στράφι η προσπάθεια που έκανε η κοινωνία, οδηγούμαστε με προσεκτικά βήματα σε μια κανονικότητα

Καταλαβαίνω ότι άλλαξε η ζωή μας και οι συνήθειες μας αυτούς τους 15 μήνες, ότι τα παιδιά μας πιέστηκαν ψυχολογικά, έμειναν μέσα στο σπίτι, ότι στερηθήκαμε τις ελευθερίες μας, ότι πιεστήκαμε πολύ και χάσαμε ανθρώπους που αγαπάμε και αυτό εμένα με πονάει και το αισθάνομαι μέσα μου ως το μεγαλύτερο βάρος. Είναι μεγάλη ευθύνη ως Υπουργού Υγείας, στην πιο κρίσιμη θέση, την πιο κρίσιμη στιγμή.

Πρώτος ο Πρωθυπουργός και όλοι οι υπόλοιποι που χειριστήκαμε αυτή την κρίση, η μέριμνά μας είναι πώς θα προστατεύσουμε και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές, πώς θα οδηγήσουμε την κοινωνία βήμα-βήμα ξανά πίσω σε μία κανονικότητα. Και νομίζω ότι αυτό αρχίζει και γέρνει πλέον και στις αποφάσεις και στις προτεραιότητες.

Πρέπει να τονωθεί και η οικονομική ζωή και η κοινωνική ζωή και ο τουρισμός. Είναι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες οι συμπολίτες μας που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς.

Πρέπει να τους βοηθήσουμε, πρέπει να τους στηρίξουμε και να μπει σιγά-σιγά σε δεύτερο πλάνο το υγειονομικό κομμάτι, πάντα όμως με τους κανόνες Δημόσιας Υγείας, τους οποίους κάναμε γνωστούς στην ελληνική κοινωνία, τους εξηγήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και μαζί με τους πολίτες καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Έρχεται μία θερινή τουριστική περίοδος. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να βοηθήσουμε την εστίαση, το λιανεμπόριο.

Θεωρώ ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πάει στράφι, άρα αυτό το οποίο ζητάω είναι αυτό να γίνεται πάντα με προσοχή, βήμα-βήμα και ακούγοντας τις υγειονομικές οδηγίες θα μας οδηγήσει αυτό σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό.

Θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας, τα παιδιά να μπορούν να παίζουν ελεύθερα. Ο δρόμος είναι ο εμβολιασμός, ένα επίτευγμα της Επιστήμης μέσα σε 12 ημερολογιακούς μήνες και πρέπει όσοι περισσότεροι μπορούμε να εμβολιαστούμε σύντομα.

Διαφήμιση