Αρχική Ειδήσεις Σκάνδαλο: Η ΙΚΕΑ Γαλλίας “έφαγε” πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ για κατασκοπεία εργαζομένων

Σκάνδαλο: Η ΙΚΕΑ Γαλλίας “έφαγε” πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ για κατασκοπεία εργαζομένων

0
δικαστήριο

Σύνταξη: ecozen.gr

Πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε σήμερα στην ΙΚΕΑ δικαστήριο στη Γαλλία, καθώς κατηγορήθηκε ως “ένοχη” ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων της τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Χαρακτηριστικά, οι ηγέτες τις γαλλικής θυγατρικής καθώς και ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό, κατηγορήθηκαν για παράνομη απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τα ποινικά αρχεία εκατοντάδων υπαλλήλων, τον τρόπο ζωής τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως αναφέρει και η Le Monde.

Στην ΙΚΕΑ επιβλήθηκε πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο Jean-Louis Baillot, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

“Το διακύβευμα αυτής της δίκης είναι αυτό της προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής σε σχέση με μια απειλή, εκείνη της μαζικής επιτήρησης“, δήλωσε η εισαγγελέας Paméla Tabardel στις 30 Μαρτίου, ζητώντας να αποσταλεί η ποινική απάντηση ως “Ισχυρό μήνυμα” σε “όλες τις εμπορικές εταιρείες”.

Σε απάντηση, η ΙΚΕΑ Γαλλίας είπε στο Reuters “έχουν καταδικαστεί σθεναρά αυτές οι πρακτικές, έχουν]ζητήσει συγγνώμη και έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σημαντικό σχέδιο δράσης για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. ”

Ωστόσο, η θυγατρική δεν ανέφερε εάν θα ασκήσει έφεση ή όχι.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων μιας έντονης δίκης που πραγματοποιήθηκε στο Yvelines, η ΙΚΕΑ Γαλλίας δικάστηκε μαζί με δεκαπέντε άλλους κατηγορούμενους, πρώην διευθυντές της εταιρείας, διευθυντές καταστημάτων, αστυνομικούς και αφεντικό μιας ιδιωτικής εταιρείας ερευνών.

 

Διαφήμιση