Αρχική Αφιερώματα Σαν σήμερα το 1987 γράψαμε ιστορία στον αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1987 γράψαμε ιστορία στον αθλητισμό

0
markus spiske unsplash basketball
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετέτρεψε το όνειρο σε πραγματικότητα: Έπαιξε στον τελικό του Roland Garros, προηγήθηκε με 2-0 σετ του Νόβακ Τζόκοβιτς, τον είδε όμως να κάνει μια μεγαλειώδη ανατροπή και να παίρνει τη νίκη (6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4) και το τρόπαιο σε έναν σπουδαίο αγώνα τεσσάρων ωρών και 11 λεπτών μπροστά σε ένα κοινό που ήταν για ακόμα μία φορά εναντίον του.

Ο Τσιτσιπάς, ήταν σπουδαίος στα δύο πρώτα σετ, έδειξε πανέτοιμος για το πρώτο Grand Slam της δικής του καριέρας, δεν το πήρε και πλέον θα το διεκδικήσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση στο Γουίμπλεντον που ξεκινάει στα τέλη Ιουνίου.

Κάτι τέτοιες αθλητικές επιδόσεις, γεμίζουν την καρδιά του Έλληνα με υπερηφάνεια, αλλά και ένεκα της ημέρας, με αναμνήσεις.

Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, δηλαδή πριν 34 χρόνια, όταν η εθνική ομάδα μπάσκετ κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία της, κάνοντας όλους τους Έλληνες να πανηγυρίζουν ξέφρενα, για μια επιτυχία που όμοιά της δεν είχε υπάρξει ξανά στον ελληνικό αθλητισμό.

Η νίκη ήρθε μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση. Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού.

Ήταν μάλιστα μία νίκη που ήρθε την στιγμή που η εθνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε συνεχείς αποτυχίες.

Σαν σήμερα

Στο 25ο Ευρωμπάσκετ συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα περνούσαν στην προημιτελική φάση. Η εθνική μας κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, που ήταν και ο δυσκολότερος, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.

Οι 12 παίχτες που συγκρότησαν την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1887 ήταν: Νίκος Γκάλης (Άρης Θ., 29 ετών), Παναγιώτης Γιαννάκης (Άρης Θ., 28 ετών), Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΟΚ, 24 ετών), Φάνης Χριστοδούλου (Πανιώνιος, 22 ετών), Μέμος Ιωάννου (Παναθηναϊκός, 29 ετών), Λιβέρης Ανδρίτσος (Παναθηναϊκός, 27 ετών), Αργύρης Καμπούρης (Ολυμπιακός Π., 25 ετών), Νίκος Σταυρόπουλος (ΠΑΟΚ, 27 ετών), Νίκος Λινάρδος (Πανιώνιος, 23 ετών), Μιχάλης Ρωμανίδης (Άρης Θ., 21 ετών), Νίκος Φιλίππου (Άρης Θ., 24 ετών), Παναγιώτης Καρατζάς (Παγκράτι, 21 ετών).

Μετά από ένα απίστευτο παιχνίδι, η Ελλάδα ανέβηκε ξανά στο βάθρο και ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ποιος να το φανταζόταν εκείνα τα χρόνια.

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης (37 πόντοι μ.ο) και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).

Με πληροφορίες από τα Νέα

Διαφήμιση