Αρχική Επιστήμη Προσωρινός, βιοδιασπώμενος και ασύρματος βηματοδότης

Προσωρινός, βιοδιασπώμενος και ασύρματος βηματοδότης

0
pacemaker
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δημιουργήθηκε ο πρώτος προσωρινός, βιοδιασπώμενος στο σώμα και ασύρματος βηματοδότης καρδιάς. Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν εμφυτεύσιμο και ασύρματο βηματοδότη καρδιάς. Λειτουργεί ασύρματα, χωρίς καλώδια ή μπαταρία και απορροφάται πλήρως από το σώμα μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών. Επιπλέον, ζυγίζει λιγότερο από μισό γραμμάριο και έχει πάχος μόλις 250 εκατομμυριοστά του μέτρου.

Μετεγχειρητικός έλεγχος

Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Νature. Με επικεφαλής τους Τζον Ρότζερς και Ρίσι Αρόρα του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, δημιούργησαν έναν πολύ λεπτό και ελαφρύ βηματοδότη. Η συσκευή διευκολύνει τον μετεγχειρητικό έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς. Η μικροσκοπική συσκευή προς το παρόν έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διάφορα ζώα (τρωκτικά, κουνέλια και σκύλους). Στόχος είναι μελλοντικά να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν κάνει καρδιοχειρουργική επέμβαση ή έχουν πάθει έμφραγμα και χρειάζονται μια προσωρινή υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς τους. Καθώς, επίσης, όλους όσοι περιμένουν να αποκτήσουν ένα μόνιμο βηματοδότη.

Προς κατάργηση εξωτερικής συσκευής

Έως σήμερα, οι προσωρινοί βηματοδότες -οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διαστήματα από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες- έχουν συνδέσεις που εισάγονται μέσω του δέρματος και διασυνδέονται με εξωτερική συσκευή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και περιορίζει τις κινήσεις του ασθενούς. Επιπλέον, όταν ο βηματοδότης δεν χρειάζεται πια και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Η αφαίρεση της εμφυτευμένης συσκευής ενέχει κινδύνους βλάβης του ιστού της καρδιάς.

human heart illustration
Εικόνα: UNSPLASH/Robina Weermeijer

Ασφαλής και φιλική στο περιβάλλον συσκευή

Η νέα συσκευή ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς, καθώς δεν απαιτεί καλώδια. Ούτε καν μπαταρία. Βοδιασπάται χωρίς πρόβλημα -σε χρονικό διάστημα πέντε έως επτά εβδομάδων- μέσα στο σώμα μετά τη λήξη της λειτουργίας της. Συνεπώς δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή της.  Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια ασύρματα και αποτελείται από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία επίσης είναι εύκαμπτα. Η συσκευή μπορεί να προσαρμόζεται καλά στην επιφάνεια της καρδιάς. Αντλεί ασύρματα ενέργεια από μια εξωτερική κεραία που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία (Near-Field Communication) που χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Με τον τρόπο αυτό, καθίστανται περιττές οι μπαταρίες και τα σύρματα.

Εμφύτευση μέσω φλέβας άκρων

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, με περαιτέρω βελτίωση, ο νέος βιοδιασπώμενος βηματοδότης θα μπορεί να εμφυτεύεται μέσω φλέβας του ποδιού ή του χεριού. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει το 2018 την πρώτη στον κόσμο βιο-απορροφώμενη ηλεκτρονική συσκευή, ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που επιταχύνει την αναγέννηση των νεύρων.

Διαφήμιση