Αρχική Μεταφορές Προχωρά αντιπλημμυρικό πρόγραμμα 1,5 δισ ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε

Προχωρά αντιπλημμυρικό πρόγραμμα 1,5 δισ ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε

0
καταστροφή στην Εύβοια
Φωτογραφία αρχείου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προχωρά το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ελλάδας, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

Μάλιστα, το πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Καραμανλής τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκπονήσει έναν συνολικό σχεδιασμό αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων, που διαθέτει.

Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 350 εκ. ευρώ τους τελευταίους μήνες

Στη συνέχεια, ο Καραμανλής, υπογράμμισε ότι τους τελευταίους 22 μήνες έχουν ανατεθεί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 350 εκ. ευρώ γύρω από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και νέα έργα ύψους 250 εκ ευρώ, που θα ανατεθούν σύντομα.

Μάλιστα, όπως σημείωσε το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικότερα, έχουν προταθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 233 εκ ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα.

Έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο

Στη συνέχεια τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα ύψους 430 εκ ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την CEB (Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης), και το ΕΣΠΑ, και αφορά δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Κόρινθο, περιοχές με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για την επέκταση του προγράμματος των έργων που ωριμάζουν στο Υπουργείο, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Καραμανλής η κυβέρνηση, για να συνθέσει το άθροισμα το σχεδόν 1,5 δισ ευρώ αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΔΕ και Ταμείο Ανάκαμψης)
  • ιδιωτική χρηματοδότηση
  • δάνεια
  • ΣΔΙΤ
  • παραχωρήσεις

Υπογράμμισε εξάλλου την ευαισθησία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανέφερε δε ότι το 2015- 2019 τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν ελάχιστα.

Kλείνοντας, ο Καραμανλής, ανέφερε ότι η Ελλάδα πήρε τα εύσημα στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων 1,5 δισ ευρώ.

Εξήγησε ότι στο εξής τα έργα υποδομής δεν θα αφορούν μόνο τους οδικούς άξονες, αλλά έργα νέας γενιάς, όπως τα αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά, που έχουν και φιλο- περιβαλλοντικό πρόσημο.

“Εδώ δεν μιλάμε με λόγια, μιλάμε με πράξεις. Μιλάμε για σχεδόν 1,5 δισ ευρώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτά τα έργα δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι συγκεκριμένα έργα, που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε πολιτικό θέλει να μιλά με συγκεκριμένα στοιχεία”, κατέληξε ο Καραμανλής.

Διαφήμιση