Αρχική Περιβάλλον Περιβαλλοντικό έγκλημα: Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΑΣ-ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος

Περιβαλλοντικό έγκλημα: Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΑΣ-ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος

0
APOVLITA
Εικόνα: UNSPLASH/Evan Demicoli
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συνενώνουν τις δυνάμεις τους για το περιβαλλοντικό έγκλημα η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την πάταξή του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

«Έξυπνη» ηλεκτρονική παρακολούθηση

Το μνημόνιο είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE PROWhIBIT στο οποίο ήδη συμμετέχει η ΕΛΑΣ.  Οι δύο φορείς στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Με την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και τη δημιουργία μιας «έξυπνης» ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Πρόγραμμα LIFE PROWhIBIT

Το LIFE PROWhIBIT – «Πρόληψη περιβαλλοντικού εγκλήματος με ‘έξυπνες’ επιθεωρήσεις» αποτελεί έργο για την πρόληψη και καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων. Σκοπός του είναι η θέσπιση, υιοθέτηση και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων. Ταυτόχρονα, το έργο μέσα από τις δράσεις του προάγει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Καθώς και τη διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος γενικότερα. Συντονιστής του έργου είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Οι δύο ακόμη εταίροι που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου είναι το Πράσινο Ταμείο και το IMPEL (European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law).

Περαιτέρω διερεύνηση

Οι δύο φορείς εξετάζουν τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Με έμφαση στην ανάπτυξη των στόχων που τέθηκαν στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021 – 2025. Αφορούν σε δράσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο, μεριμνώντας παράλληλα για την εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών. Των δύο τμημάτων Περιβαλλοντικής Προστασίας των διευθύνσεων Ασφάλειας Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και των και των υπηρεσιών των διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εύρεση πόρων

Έμφαση δόθηκε στην εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στη συμμετοχή της ΕΛΑΣ στην πρόληψη και προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας. Καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων με τον έλεγχο διαχείρισης των αποβλήτων. Όπως και σε οποιασδήποτε παράνομη δραστηριότητας που ανάγεται σε δραστηριότητα οργανωμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Διαφήμιση