Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 82 εκατ. ξεριζωμένοι άνθρωποι

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 82 εκατ. ξεριζωμένοι άνθρωποι

0
πρόσφυγες XL 1024x717
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Στον φετινό εορτασμό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) ζητεί να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας. Για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Προσφυγιά, η μεγάλη πληγή

Για τους Έλληνες η προσφυγιά δεν είναι κάτι άγνωστο. 1,5 εκατ. Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου εγκατέλειψαν βιαίως τις πατρογονικές εστίες αιώνων το 1922. Το 1974 150.000 Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες στον τόπο τους, μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η οδύνη και ο σπαραγμός του νοικοκύρη που εγκαταλείπει το σπίτι του και δεν το ξαναβλέπει ποτέ στη ζωή του στοιχειώνουν τους Έλληνες. Το ίδιο στοιχειώνουν και τα εκατομμύρια των σημερινών προσφύγων απανταχού Γης, Οι συγκρούσεις και οι διώξεις έχουν αναγκάσει περισσότερους από 82 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έκκληση ανθρωπιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις να νοιαστούν αυτούς τους ανθρώπους. Να τους συμπεριλάβουν στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Κάθε χρόνο, με αφορμή αυτή την ημέρα, διοργανώνονται εκστρατείες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των ίδιων των προσφύγων. Αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των αρχών και άλλων φορέων και την υποστήριξη γνωστών προσωπικοτήτων.

παιδακι μορια.jpg

 

Δράσεις

Μια ομάδα περίπου 25 παιδιών προσφύγων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Welcome Through Football που διοργανώνει η ΑΕΚ στην Αθήνα σε συνεργασία με την Athens Comics Library. Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τα παιδιά συμμετείχαν στον εικαστικό διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας “Μαζί μέσα από τον αθλητισμό».  Στη Λέρο διοργανώθηκε Μαραθώνιος από την Ύπατη Αρμοστεία και το Κέντρο Μη Τυπικής Μάθησης LEDU της ΑΡΣΙΣ.

Η αθλητική δραστηριότητα ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα.

https://static.wixstatic.com/media/936582_9afc95ebb50e4eb4a8b8642c60a99211~mv2_d_2048_1365_s_2.jpg/v1/fill/w_1899,h_850,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/936582_9afc95ebb50e4eb4a8b8642c60a99211~mv2_d_2048_1365_s_2.webp

H 25χρονη Αφγανή πρόσφυγας Sara Beheshte από το Σεπτέμβριο του 2018 ζει στην Ελλάδα. Παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άλλους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη μητρική τους γλώσσα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παροχής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης σε Πρόσφυγες». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Νοέμβριο του 2019 με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα

«Οι αγωνίες, οι φόβοι, οι προσδοκίες και η ελπίδα των ανθρώπων δεν διαχωρίζονται ανάλογα με τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook. «Η γλώσσα των ξεριζωμένων είναι πανανθρώπινη, με γράμματα και φθόγγους γεμάτα πόνο και όνειρα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Αυτά τα όνειρα καλούμαστε ο καθένας από τη θέση του να υπερασπιστούμε» συνεχίζει, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Project Child Friendly Justice.jpg

Μήνυμα ΚΚΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια.
“Η διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, η όξυνση του προβλήματος προμηνύουν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή” αναφέρει το ΚΚΕ. “Η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια αποδεικνύει το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων” καταλήγει.

 

Διαφήμιση