Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ: Σε κίνδυνο ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

0
ύφαλος
Εικόνα: unsplash/@hiro0718
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται ”σε κίνδυνο”, συνέστησε η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αυστραλίας, η οποία δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή, καθώς ο ΟΗΕ καλεί τη χώρα να αναλάβει «ταχεία δράση σε όλα τα πιθανά επίπεδα» για την κλιματική αλλαγή.

UNESCO

Η μακροπρόθεσμη εικόνα του μεγαλύτερου παγκοσμίως συστήματος κοραλλιογενών υφάλων επιδεινώθηκε και χρειάζεται να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ανακοίνωσε η επιτροπή του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπάγεται στην UNESCO.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Σούσαν Λέι δήλωσε ότι η Καμπέρα θα προσφύγει κατά της σύστασης, σημειώνοντας ότι αυτή αντιβαίνει σε υπόδειξη που έγινε πριν από μόλις μια εβδομάδα και υπεραμύνθηκε της προστασίας του υφάλου από την Αυστραλία.

Η κατάσταση στην Αυστραλία

″Πρόκειται για απόλυτη ανατροπή στην φυσιολογική διαδικασία”, σημείωσε η Λέι.

Η Αυστραλία αγωνίζεται για χρόνια να διατηρήσει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, σημαντικό πόλο έλξης τουριστών που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκτός του καταλόγου με τις τοποθεσίες που βρίσκονται ”σε κίνδυνο”, ένα βήμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει εν τέλει στην αφαίρεσή του από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το 2015 οι προσπάθειές της άσκησης πιέσεων συμπεριέλαβαν την φιλοξενία απεσταλμένων της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε μια παρθένα ζώνη του υφάλου, αλλά έκτοτε, όπως σημειώνουν επιστήμονες, το μεγαλύτερο παγκοσμίως ζωντανό οικοσύστημα έχει υποστεί τρία σημαντικά επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών λόγω κυμάτων σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων.

Η Λέι σημείωσε ότι η ίδια και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι.

«Η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη. Προφανώς υπήρχε πολιτική πίσω από αυτήν», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Ύφαλος

Είναι η δεύτερη φορά που ο ύφαλος αντιμετώπισε την απειλή ενός καταλόγου κινδύνου. Την τελευταία φορά , το 2015, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιτυχημένη προσπάθεια πίεσης για να ασκήσει πίεση στην επιτροπή των 21 χωρών.

Η UNESCO συνιστά επίσης να ξεκινήσει μια αποστολή παρακολούθησης για την ανάπτυξη «διορθωτικών μέτρων», ζητώντας από το Κουίνσλαντ και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις να υποβάλουν έκθεση έως τον Φεβρουάριο του 2022, στην οποία θα περιγράφονται νέα βήματα για την προστασία του υφάλου.

Οι ομάδες

Οι ομάδες διατήρησης WWF-Australia και η Australian Marine Conservation Society έχουν ασκήσει πιέσεις στα μέλη της επιτροπής πριν από την απόφαση του υφάλου, ζητώντας τους να πιέσουν την Αυστραλία να αναλάβει ισχυρότερη δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ένας σύμβουλος του AMCS, Imogen Zethoven, δήλωσε ότι οι πολιτικές της Αυστραλίας για το κλίμα ήταν «πιο συνεπείς με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά μέσο όρο 2,5-3,0C – ένα επίπεδο που θα καταστρέψει το Great Barrier Reef και όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου».

Είπε ότι η αδράνεια της αυστραλιανής κυβέρνησης οδήγησε τον ύφαλο στο χείλος της λίστας «σε κίνδυνο».

Ο Richard Leck, επικεφαλής των ωκεανών στο WWF-Australia, είπε ότι οι Αυστραλοί θα σοκαριστούν από τη σύσταση της UNESCO, αλλά ήταν «ένα ισχυρό μήνυμα» που η κυβέρνηση χρειαζόταν να «σηκώσει το παιχνίδι της» για την κλιματική αλλαγή.

Οι στόχοι εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Αυστραλία δεν έχουν αλλάξει από το 2015 και ο πρωθυπουργός, Scott Morrison, αντιστάθηκε στη διεθνή πίεση να υιοθετήσει έναν σταθερό καθαρό στόχο μηδέν έως το 2050.

Με πληροφορίες της Guardian

Διαφήμιση