Αρχική Πολιτισμός Νέα στέγη τεχνών δημιουργείται στο Χαλάνδρι

Νέα στέγη τεχνών δημιουργείται στο Χαλάνδρι

0
nompel2
Διαφήμιση

Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας στέγης τεχνών στο Χαλάνδρι, μετά από τη σχετική έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στις 3 Ιουνίου 2021, χρηματοδότησης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση των εργασιών στο εμβληματικό κτίριο «Νόμπελ», το οποίο μετά από επίπονο αγώνα της σημερινής διοίκησης περιήλθε το 2015 στην κυριότητα του Δήμου.

Το ημιτελές τριώροφο κτίσμα των 2.555,92 τ.μ., που διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων μεγάλης χωρητικότητας και υπόγειους χώρους στάθμευσης 939,31 τ.μ., αγοράστηκε από το Δήμο Χαλανδρίου με μια ιστορική απόφαση -16 Ιουλίου 2015- του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία στήριξαν οι 28 από τους 30 παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να αποκτήσει το Χαλάνδρι την στεγασμένη πολιτιστική υποδομή που στερείται επί δεκαετίες.

Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός χώρος εκδηλώσεων που διαθέτει η πόλη βρίσκεται στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο και είναι χωρητικότητας μόλις 45 θέσεων. 

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του «Νόμπελ» συγκαταλέγεται εκτός από τη διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων με εκατοντάδες θέσεις και η  προσβασιμότητά του, δεδομένου ότι ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό μετρό «Χαλάνδρι» και μόλις 280 μέτρα από την οδό Δ. Πλακεντίας

«Η νέα στέγη τεχνών θα είναι αντάξια της πολιτιστικής διαδρομής του Χαλανδρίου»

Σχολιάζοντας την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του «Νόμπελ», ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε: «Ένα ακόμα μεγάλο έργο παίρνει σειρά προς υλοποίηση και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των δημοτών. Στο Χαλάνδρι των 90.000 κατοίκων ο Πολιτισμός και η Τέχνη θα αποκτήσουν μια νέα στέγη, αντάξια της πολιτιστικής διαδρομής και της δραστηριότητας των ανθρώπων του. Είναι κρίμα που οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ έχουν υπερψηφίσει την αγορά του ακινήτου και ενώ μας έχουν επανειλημμένως εγκαλέσει για καθυστερήσεις στην ανεύρεση χρηματοδότησης, καταψήφισαν –στην πλειοψηφία τους- στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που προέβλεπε κωδικό εισόδου για την είσπραξη της χρηματοδότησης που μας ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής. Και αυτό παρότι όλοι προεκλογικά δεσμεύονταν για την αξιοποίησή του “Νόμπελ”».

«Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, τον όποιο ευχαρίστησα για την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες που απαιτούνται έως τη δημοπράτηση του έργου. Αυτονόητες οι ευχαριστίες και στην παράταξη ”Δύναμη Ζωής” της Ρένας Δούρου και στους περιφερειακούς συμβούλους που έθεσαν ξανά το θέμα στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Σημειώνεται ότι το κτίσμα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2008 αγοράστηκε έναντι 1,450 εκατ. ευρώ, στο μισό περίπου της αντικειμενικής του αξίας. Η αγορά του έγινε στη βάση της έκθεσης του πιστοποιημένου εκτιμητή ακινήτων, η οποία κήρυξε το κτίριο περαιωμένο κατά 60% και υπολόγισε την αξία του στα 2,540 εκατ. ευρώ. Το σημαντικά χαμηλότερο τίμημα προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση της διοίκησης με τους ιδιοκτήτες. 

Οι διαδικασίες δε για την αγορά του έλαβαν την έγκριση όλων των οργάνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.     

Διαφήμιση