Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα ελπίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ – Εγκρίθηκε φάρμακο για την...

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ – Εγκρίθηκε φάρμακο για την θεραπεία της νόσου

0
Αλτσχάιμερ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ, μετά την έγκριση θεραπείας, με το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της εταιρίας Biogen, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία εδώ και περίπου 20 χρόνια, η οποία έλαβε την έγκριση χθες, Δευτέρα 7 Ιουνίου, παρά την αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου.

“Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές”, τoνίζει ο FDA στην ανακοίνωσή του.
Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, “είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003“, πρόσθεσε.

Το aducanumab (αντουκανουμάμπη) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ όσο και για τους συγγενείς τους.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Δρ Ronald Petersen, ειδικός για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην κλινική Mayo: “Αυτό δεν είναι θεραπεία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Αντιπαραθέσεις για το νέο φάρμακο

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι γιατροί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και ότι απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσον το aducanumab έχει την παραμικρή απόδοση, ύστερα από κάποια ζητήματα που προέκυψαν κατά τις κλινικές δοκιμές της Biogen.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2019, η Biogen σταμάτησε και τις δύο δοκιμές της όταν μία ανεξάρτητη επιτροπή έκρινε ότι το φάρμακο δεν επρόκειτο να είναι αποτελεσματικό.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρία ανακοίνωσε ότι νέα ανάλυση από περισσότερα δεδομένα κλινικών μελετών, έδειξαν ότι το φάρμακο αποδίδει όταν δίδεται σε μεγαλύτερη δόση. Στην Biogen έχει επίσης ασκηθεί κριτική για τα δεδομένα που έχει παράσχει προκειμένου να επιτύχει την έγκριση.

Η aducanumab μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τη θεραπεία.

Το ελληνικό μυαλό πίσω από το φάρμακο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πίσω από την εταιρεία Biogen, την υπεύθυνη εταιρεία για το φάρμακο που αντιμετωπίζει τη νόσου του Αλτσχάϊμερ, βρίσκεται ο Έλληνας, Στέλιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Ο Παπαδόπουλος, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που ειδικεύεται στις εταιρείες βιοεπιστήμης, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από το 2008 και διορίστηκε πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014.

Ο Έλληνας που έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1967 με λίγα δολάρια στην τσέπη- θεωρείται ο “πατριάρχης” της βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” εξηγεί τους λόγους που έφυγε από την Ελλάδα:

“Κάτι με έτρωγε, μάλλον η ανάγκη να δω τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα με στένευε. Ήξερα ποιο θα ήταν το μέλλον μου εδώ: θα είχα μια κοπέλα, θα παίρναμε πτυχίο, θα αρραβωνιαζόμασταν, θα πήγαινα στον στρατό, θα έπαιρνα απολυτήριο, θα παντρευόμασταν, θα κάναμε παιδιά, την μια Κυριακή θα τρώγαμε με τη μάνα μου, την άλλη με τη δική της, end of story. Tα είδα όλα αυτά σαν φιλμ στο μυαλό μου και δεν μου άρεσαν. Με μια μικρή υποτροφία και με διακόσια δολάρια –αυτή ήταν η προίκα μου–, στις 31 Δεκεμβρίου 1966 μπήκα στο τρένο για Παρίσι. Από εκεί θα έπαιρνα το αεροπλάνο γιατί έτσι θα ήταν φθηνότερο το ταξίδι. Στη διάρκεια της πτήσης μας σέρβιραν φαγητό, αλλά επειδή δεν ήξερα αν θα με χρέωναν δεν άγγιξα τίποτα. Τόσο άβγαλτος ήμουν!”

Πηγή: Reuters, Financial Times, AFP, Καθημερινή

Διαφήμιση