Αρχική Καταστροφές Κοζάνη: Ολική καταστροφή σε ροδακινοπαραγωγές μετά τη χθεσινή χαλαζόπτωση

Κοζάνη: Ολική καταστροφή σε ροδακινοπαραγωγές μετά τη χθεσινή χαλαζόπτωση

0
ροδάκινα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για ολική καταστροφή μιλούν οι παραγωγοί ροδάκινου στο Βελβεντό της Κοζάνης, μετά από την σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι, στην περιοχή. Μάλιστα, εκτός της απώλειας της φετινής παραγωγής, μιλούν και για “τεράστια ζημιά” του φυτικού κεφαλαίου.

“Μπορεί η χθεσινή χαλαζόπτωση να κράτησε μόλις δέκα λεπτά, αλλά είχε τέτοια ένταση και μανία που όχι μόνο αφάνισε το 20% επί της συνολικής παραγωγής που είχε σωθεί από τον παγετό Μαρτίου-Απριλίου, αλλά κατάφερε σημαντικές πληγές στα δέντρα μας», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας.

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι “ίσως πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να σώσουν τα δέντρα τους και φοβάμαι ότι θα χαθούν στρέμματα ολόκληρα”.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως οι 400 παραγωγοί που καλλιεργούν 12.000 στρέμματα με επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια στην περιοχή, βρίσκονται “πραγματικά σε απόγνωση”.

“Η οικονομική ζημιά αναμένεται μεγάλη, καθώς κάποιοι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν ούτε ένα φρούτο,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σήμερα θα γίνει επισήμανση των ζημιών και θα οριοθετηθεί η πληγείσα από τη χθεσινή χαλαζόπτωση περιοχή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη Γιώργος Βρόντζος.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή 400 παραγωγοί καλλιεργούν λίγο περισσότερα από 10.000 στρέμματα συνολικά, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 20 εκατ. κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια και με το μέσος κόστος παραγωγής ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1000 ευρώ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Άνδρου: Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων
Επόμενο άρθροΝέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα