Αρχική Ελλάδα Ιερουσαλήμ: Πορεία ακροδεξιών Ισραηλινών – Προειδοποιήσεις από τη Χαμάς

Ιερουσαλήμ: Πορεία ακροδεξιών Ισραηλινών – Προειδοποιήσεις από τη Χαμάς

0
Ιερουσαλήμ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα όξυνση αναμένεται να προκληθεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, καθώς η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπένετ, ενέκρινε σήμερα μία αμφιλεγόμενη πορεία ακροδεξιών ισραηλινών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μία πορεία που θα εντείνει την ένταση με τους Παλαιστίνιους ενώ θα αναζωπυρώσει και τη βία.

Η πορεία, που έχει χαρακτηριστεί ως “πρόκληση“, από τις παλαιστινιακές οργανώσεις είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά τους οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε μια “ημέρα οργής” στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σημειώνεται ότι, η Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων με το Ισραήλ, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η πορεία.

“Προειδοποιούμε για τις επικίνδυνες επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την πρόθεση της δύναμης κατοχής να επιτρέψει σε ακραίους Ισραηλινούς εποίκους να πραγματοποιήσουν την Πορεία των Σημαιών στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αύριο” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ στο Twitter.

Ενώ, ο νέος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ομέρ Μπαρ- Λεβ, υποστήριξε ότι “το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι δικαίωμα όλων σε μια δημοκρατία“, δικαιολογώντας την απόφασή του να μην την ακυρώσει και δήλωσε ότι “η αστυνομία είναι έτοιμη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τον εύθραυστο ιστό της συνύπαρξης”.

“Έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να απειλήσει τη Χαμάς και όχι η Χαμάς το Ισραήλ” τόνισε ο ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ στο Twitter, ο οποίος είναι και εκ των διοργανωτών της πορείας.

Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η επίσημη διαδρομή της πορείας, που στόχο έχει να τιμήσει την “ημέρα της Ιερουσαλήμ“, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Ενώ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν έξω από την Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά δεν θα τους επιτρέψει να εισέλθουν στη μουσουλμανική συνοικία, όπου ζουν πολλοί Παλαιστίνιοι.

Να σημειωθεί ότι η “ημέρα της Ιερουσαλήμ“, η οποία για τους Ισραηλινούς σημαίνει την “επανένωση” της πόλης το 1967, όμως για τους Παλαιστινίους συμβολίζει την κατάκτηση και την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Διαφήμιση