Αρχική Διάστημα Η Ευρώπη στέλνει αποστολή στην αφιλόξενη Αφροδίτη

Η Ευρώπη στέλνει αποστολή στην αφιλόξενη Αφροδίτη

0
Αφροδίτη nasa
Πλανήτης Αφροδίτη Εικόνα από solarsystem.nasa.gov
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρώπη θα “ταξιδέψει” στον δεύτερο σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος, την Αφροδίτη μαζί με τις πρώτες αποστολές εδώ και 30 χρόνια της NASA στον πλανήτη.

Χαρακτηριστικά, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της NASA, η αποστολή Envision για την Αφροδίτη, θα διερευνήσει το πώς ο κοντινός πλανήτης που έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη είναι τόσο διαφορετικός και αφιλόξενος.

Ευρώπη και ΗΠΑ θα συμβάλουν και οι δύο στις προσπάθειες ο ενός του άλλου με τη μορφή φιλοξενούμενων οργάνων.

Συγκεκριμένα, οι τρεις ρομποτικές αποστολές, που θεωρούνται συμπληρωματικές, θα υλοποιηθούν εντός της δεκαετίας του 2030, με την ευρωπαϊκή να προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 6 μετά τις αμερικανικές, μεταξύ 2031-2033, και να φθάσει στην Αφροδίτη το 2034 ή 2035.

Το σκάφος Envision

Η αποστολή της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί με το σκάφος Envision, που αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, μάλιστα είναι εφοδιασμένο μεταξύ άλλων με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος που ανέπτυξε η NASA.

Το σκάφος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και θα μελετήσει τη γεωλογία του, από τον πυρήνα του έως την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, θα εξετάσει μεταξύ άλλων αν η Αφροδίτη παραμένει γεωλογικά ενεργή, αλλά και το αν κάποτε διέθετε ωκεανούς.

Γιατί η Αφροδίτη είναι δυσπρόσιτη

Η Αφροδίτη γνωστή και ως “αδελφή της Γης“, λόγω της ομοιότητας της στο μέγεθός της με την Γη, κυριαρχείται από ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου που βράζει την επιφάνεια στους 450 βαθμούς Κελσίου.

Ως εκ τούτου η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή για να λιώσει μαλακά μέταλλα όπως ο μόλυβδος.

Τα σύννεφα που καλύπτουν εντελώς όλο τον πλανήτη ρίχνουν βροχή θειικού οξέος, ενώ η πίεση στην επιφάνεια είναι σχεδόν 100 φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι είναι παρόμοια με τη Γη σε μέγεθος, είναι πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, μόνο οι σοβιετικές αποστολές Venera της δεκαετίας του 1980 κατάφεραν να προσεδαφιστούν και να μεταδώσουν εικόνες για λίγο πριν καταστραφούν από το ακραίο περιβάλλον.

 

Διαφήμιση