Αρχική Πολιτισμός Εικαστική έκθεση στη Σκιάθο με θέμα την πρώτη σημαία της επανάστασης

Εικαστική έκθεση στη Σκιάθο με θέμα την πρώτη σημαία της επανάστασης

0
FLAG1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ομαδική εικαστική έκθεση φιλοξενείται στη Σκιάθο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με θέμα την πρώτη σημαία. Τα εγκαίνια γίνονται από το δήμο Σκιάθου την Κυριακή 20 Ιουνίου.

Επίκεντρο η πρώτη ελληνική σημαία

Η έκθεση, σε επιμέλεια Ίριδος Κρητικού γίνεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σκιάθο, με αντικείμενο την ελληνική σημαία. Στο νησί τo 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη των απαρχών της Επανάστασης. Εκεί είχε καταφύγει το 1807 ο Νικοτσάρας, ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν επιλέξει τη Σκιάθο ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Ο Σταθάς και ο Νικοτσάρας, σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία. Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

FLAG2

Σαράντα εικαστικοί

Στην έκθεση συμμετέχουν σαράντα διακεκριμένοι αλλά και πολύ νέοι Έλληνες εικαστικοί. Προχωρούν στη σύσταση ενός αυτοτελούς, πυκνού οργανικού πεδίου. Με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές αναφορές σε ένα πολύτιμο ιστορικό συμβάν. Οι σημαίες των συμμετεχόντων εικαστικών εγκαθίστανται στον εξωτερικό και, κυρίως, στον εσωτερικό χώρο της Μονής.

Συνοδευτικό λεύκωμα

Στην έκθεση συμμετέχου, μεταξύ άλλων, οι Εοζέν Αγκοπιάν, Νίκος Κόνιαρης, Αλεξάνδρα Μπίσα, Γιάννης Παπαδόπουλος,Τερλίδου, Νίκος και Αγγελική Τριανταφύλλου.
Η έκθεση σε διοργάνωση του Δήμου Σκιάθου, εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 21», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η έκθεση θα λειτουργεί έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Απόσπασμα από τον κατάλογο της έκθεσης

«Η επιμελητική διαδικασία “ύφανσης” της έκθεσης, υπήρξε και αυτή εξίσου χειροποίητη με την πολύτιμη πρώτη ύλη της. Συγκεντρώνει τον ανθό των Ελλήνων δημιουργών που επίμονα ονειρεύονται -εντός και εκτός συνόρων- με την κλωστή και το υφάδι». Αυτά μας μεταφέρει, μεταξύ άλλων, η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης.

 

 

Διαφήμιση