Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αντιπυρική προστασία: Πρόγραμμα 1,76 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς

Αντιπυρική προστασία: Πρόγραμμα 1,76 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς

0
199
Εικόνα: UNSPLASH/Tomas Eidsvold
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πρόγραμμα 1,76 δισ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία ανακοίνωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά το σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος μίσθωσης περισσότερων για φέτος εναέριων μέσων και το πρόγραμμα εξοπλισμού μη στρατιωτικής χρήσης, ύψους 1,76 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό, που φέρει την ονομασία «ΑΙΓΙΣ», θα συζητηθεί αύριο στη διυπουργική σύσκεψη. Ώστε να κάνει τη σχετική εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ και να προχωρήσει αμέσως.

Ανανέωση εναέριων μέσων

Το «ΑΙΓΙΣ», μεταξύ άλλων, προβλέπει την αντικατάσταση όλων των «γερασμένων» αεροσκαφών Καναντέρ. Παράλληλα θα προχωρήσει και ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Με την πρόσληψη 3.000 νέων μόνιμων πυροσβεστών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του υψηλού μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού.

enaeria-800x962

Επίσης, δρομολογείται η αγορά οκτώ νέων σύγχρονων αεροσκαφών Καναντέρ CL- 515. Θα αντικαταστήσουν τα παλιά cl-215, ενώ θα αναβαθμιστούν τα CL-415 σε CL-515.
Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά συνολικά 36 νέων αμφίβιων αεροσκαφών Air-Tractor, μέχρι το 2030. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, υπολογίζεται ότι σε εννέα χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των αγορών.
Σε σχέση με την αύξηση του κόστους, ο υφυπουργός εξήγησε ότι “όταν πρόκειται για ανθρώπινη ζωή και ανθρώπινη περιουσία, δεν πρέπει να μιλάμε για οικονομικά ζητήματα».

Χρυοοχοΐδης: “Έτοιμοι για πολλά μέτωπα”

«Προερχόμαστε από πολλές μεγάλες καταστροφές. Κόστισαν δεκάδες ζωές. Το ερώτημα είναι μια χώρα σαν την Ελλάδα πόσες κρίσεις μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα. Και σε αυτό απάντησε φέτος η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που θα έχουμε παραπάνω από μια κρίση, να μπορούμε να απαντήσουμε” εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ταυτόχρονα, “από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν διατεθεί εκατομμύρια για τον καθαρισμό» προσέθεσε.

7aee5c57-9868-4060-aed5-0d761fad068b-800x561

69 ελικόπτερα και αεροσκάφη

Ο εναέριος στόλος αριθμεί φέτος συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας. Για πρώτη φορά φέτος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου (Etickson). Θα ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα στη Βόρεια Ελλάδα.  Τα νέα ελαφρού τύπου αεροσκάφη «μίνι Καναντέρ» (air-tractor) θα αναπτυχθούν σε τρεις βάσεις ανά ζεύγη (Τατόι, Αγχίαλος, Ανδραβίδα).
Στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς, και τον εφοδιασμό, δημιουργήθηκε δίκτυο υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 40.000 λίτρων. Τοποθετούνται σε 13 θέσεις στην επικράτεια για υδροληψία σε περιοχές μακριά από θάλασσα ή λίμνες.  Την Παρασκευή φτάνει στην Ελλάδα το ρωσικό «θηρίο» Berriev, αμφίβιο αεροσκάφος, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού ή επιβραδυντικού υγρού. Θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις για να ανακόπτει την πορεία της πυρκαγιάς.

Επίγειες δυνάμεις

Οι επίγειες δυνάμεις φέτος αριθμούν 820 δασικά περίπολα (έναντι 764 πέρυσι). Ενισχύονται και με τα 80 πυροσβεστικά κλιμάκια εποχικής λειτουργίας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (πέρυσι λειτούργησαν 70).

Επιχείρηση «Δρυάδες»

Η Επιχείρηση «Δρυάδες», βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον καθαρισμό περιοχών με μεγάλη επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών. Κηρύχθηκαν προκαταβολικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.
H επιχείρηση αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης σε 18 περιοχές της Αττικής:

  • Κάτω Ποσειδωνία και Διόνυσος Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής
  • Αυλάκι και Χαμολιά του Δήμου Μαρκοπούλου
  • Αγία Κυριακή-Αγία Τριάδα του Δήμου Σπάτων/Αρτέμιδας και του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου
  • Διώνη, Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου
  • Άγιος Ανδρέας και Σχοινιάς-Δικαστικά του Δήμου Μαραθώνα
  • Δροσιά-Διόνυσος-Εκάλη του Δήμου Διονύσου και Δήμου Κηφισιάς
  • Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, Βλαστός Καλάμου
  • Ιπποκράτειος Πολιτεία του Δήμου Ωρωπού
  • Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών
  • Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ, Πόρτο Γερμενό
  •  Άγιος Νεκτάριος Βιλίων του Δήμου Μάνδρας/Ειδυλλίας
  • Περιστέρια του Δήμου Σαλαμίνας.

Σε αυτές προστέθηκαν τρεις νέες περιοχές εντός Αττικής. Το Τατόι, ο Υμηττός και η Ιπποκράτειος Πολιτεία και άλλες τρεις στην υπόλοιπη Ελλάδαστ. Στο Σέιχ Σου, στην Αρχαία Ολυμπία και σε συνεργασία με την περιφέρεια στη Χαλκιδική.

Δράσεις πρόληψης

Μια από τις δράσεις πρόληψης είναι η απαγόρευση της προσέγγισης του Σχοινιά Μαραθώνα με ΙΧ αυτοκίνητα το καλοκαίρι και ο καθαρισμός του πευκοδάσους της παραλίας. Η Πολιτική Προστασία είναι σε συνεννόηση με τον δήμο. Προκειμένου να βάλει λεωφορεία, τα οποία θα παραλαμβάνουν τους επισκέπτες από το πάρκινγκ και θα τους μεταφέρουν στην παραλία.

 

Διαφήμιση