Αρχική Τεχνολογία Αυτά τα έξυπνα υφάσματα μπορούν να αποθηκεύουν αρχεία

Αυτά τα έξυπνα υφάσματα μπορούν να αποθηκεύουν αρχεία

0
ίνες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φαντάζεσαι να μπορείς να αποθηκεύσεις την αγαπημένη σου μουσική μέσα στο φόρεμά σου; Ναι, καλά διάβασες! Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ, δημιούργησαν την πρώτη ίνα υφάσματος με ψηφιακές δυνατότητες.

Χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη ίνα μπορεί να “αισθανθεί“, να αποθηκεύσει αρχεία μουσικής ή βίντεο και να αναλύσει δεδομένα, όταν υφανθεί σε ένα ρούχο. Οι καινοτόμες ψηφιακές κλωστές περιέχουν υπολογιστική μνήμη, αισθητήρες θερμότητας και δυνατότητα προγραμματισμού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

έξυπνα ρούχα
Εικόνα: mit

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος επιστήμης των υλικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών Γιοέλ Φινκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, δήλωσαν ότι οι ψηφιακές ίνες επεκτείνουν τις δυνατότητες των “έξυπνων” υφασμάτων, έτσι ώστε τα τελευταία να μπορούν να παρακολουθούν τη σωματική κατάσταση και την υγεία του οργανισμού, ανιχνεύοντας έγκαιρα κάποια νόσο, π.χ. των πνευμόνων ή της καρδιάς. Θα καταστήσουν επίσης εφικτές άλλες εφαρμογές, όπως π.χ. να αποθηκεύουν οι νιόπαντροι στα ρούχα τους τη μουσική που θα θέλουν να παίξει τη μέρα του γάμου τους.

Μέχρι τώρα οι ηλεκτρονικές ίνες ήσαν αναλογικές και όχι ψηφιακές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φινκ, “είναι η πρώτη φορά που ένα ύφασμα αποκτά την ικανότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα με ψηφιακό τρόπο, προσθέτοντας μια νέα διάσταση περιεχομένου πληροφοριών στα υφάσματα και επιτρέποντας έτσι αυτά να προγραμματίζονται στην κυριολεξία”.

Πώς δημιουργήθηκε η νέα ίνα

Η νέα ίνα δημιουργήθηκε από εκατοντάδες μικροσκοπικά ψηφιακά “τσιπάκια” πυριτίου, τα οποία από κοινού διαμορφώθηκαν σε μια ίνα πολυμερούς.

Η ίνα είναι πολύ λεπτή και εύκαμπτη, ικανή να περάσει μέσα από μια βελόνα και να ραφτεί σε ένα ύφασμα, καθώς επίσης να πλυθεί τουλάχιστον δέκα φορές χωρίς να υποστεί ζημιά. Όταν ενσωματώνεται σε ένα ύφασμα, αυτός ή αυτή που το φορά, δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά.

Μια ψηφιακή ίνα μπορεί επίσης να αποθηκεύσει πολλές πληροφορίες στη μνήμη. Οι ερευνητές μπόρεσαν να γράψουν, να αποθηκεύσουν και να διαβάσουν πληροφορίες σχετικά με τις ίνες, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχείου ταινιών μικρού μήκους 767 kilobit και ενός μουσικού αρχείου 0,48 megabyte. Τα αρχεία μπορούν να αποθηκευτούν για δύο μήνες χωρίς ρεύμα.

Ακόμη η ίνα περιέχει ένα “έξυπνο” νευρωνικό δίκτυο, που συλλέγει δεδομένα από το σώμα του προσώπου που φορά το ρούχο.

Στην ανάπτυξη της ψηφιακής ίνας, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας και το Γραφείο Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ, προφανώς χάρη και στις δυνητικές στρατιωτικές εφαρμογές της, συμμετείχαν δύο ελληνικής καταγωγής ερευνητές, ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής φυσικής Γιάννης Ιωαννόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του ΜΙΤ, και ο 21χρονος φοιτητής του ΜΙΤ Γιάννης Χατζηβέρογλου, πρώην παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Πηγή: mit

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙσχυρές εκρήξεις σε εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στη Σερβία
Επόμενο άρθροΚαραμανλής: Το σύστημα μεταφορών της ΕΕ μπορεί να επιτύχει την πράσινη και ψηφιακή του μεταμόρφωση