Αρχική Ελλάδα ΥΠΕΞ: Ξεκάθαρη απάντηση στην πρόκληση Τσαβούσογλου για τη μουσουλμανική μειονότητα

ΥΠΕΞ: Ξεκάθαρη απάντηση στην πρόκληση Τσαβούσογλου για τη μουσουλμανική μειονότητα

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για “διαστρέβλωση της πραγματικότητας” έκανε λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου, υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ιδιωτικής του επίσκεψης στον Έβρο και τη Ροδόπη, δε παρέλειψε να δυναμιτίσει για άλλη μια φορά την ατμόσφαιρα, κάνοντας λόγο για τουρκική μειονότητα της Θράκης.

Και μάλιστα αμέσως μετά την άφιξή του σε ελληνικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter, προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις, γράφοντας στα τουρκικά και αγγλικά το εξής:

“Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις”

Μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή και στη συνέχεια αναχώρησε αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Κατά την 4ωρη παραμονή του στην Κομοτηνή, επισκέφτηκε το τουρκικό προξενείο και το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”, ενώ γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, έγινε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ, δια μέσω του εκπροσώπου του, κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, απάντησε άμεσα και ξεκάθαρα στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου με σχετική ανάρτηση – βίντεο.

Αναλυτικά:

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμηνύει πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Ο κ. Παπαϊωάννου αφού αναφέρει πως η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει πως η χώρα μας θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζει περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται
Επόμενο άρθροΤι ισχύει με τα self tests στον ιδιωτικό τομέα από Δευτέρα