Αρχική Πολιτισμός “Το σπίτι στην άκρη της πόλης”: Νέο βιβλίο από την Κωνσταντίνα Δούκα

“Το σπίτι στην άκρη της πόλης”: Νέο βιβλίο από την Κωνσταντίνα Δούκα

0
BOOK reading
Εικόνα: UNSPLASH/Aaron Burden
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το νέο βιβλίο της κυκλοφορεί η βραβευμένη συγγραφέας Κωνσταντίνα Δούκα. “Το σπίτι στην άκρη της πόλης” αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Βεργίνα. Πρόκειται για έντεκα κοινωνικά πεζογραφήματα, όπου η δημιουργός επιχειρεί να ξεκλειδώσει  μυστικά που σαν τη Σφίγγα κρατούν κρυμμένα οι ήρωές της. Δεν περιγράφει τις ηλιόλουστες λεωφόρους της ζωής, αλλά τα στενά δρομάκια. Εκεί που βασιλεύει το μισοσκότεινο της ύπαρξης, η μελαγχολία της επιβίωσης και συγκλονίζει η επιμονή των απλών ανθρώπων στο όνειρο.

Απόσπασμα

«Μέχρι που να βγει στη δημοσιά, η αδελφή της η Θεανώ έτρεχε ξοπίσω της φωνάζοντας: «Σε παράτησε ο αβάφτιστος! Πήρες χαμπάρι;» Κι η Αιμιλία αποκρίθηκε: «Σαν θα γυρίσω, θα ξέρω την αλήθεια. Από το στόμα του άντρα μου». Τι είπανε οι δυο τους, η Αιμιλία κι ο Στρατής, κανείς δεν έμαθε. Εκείνη γύρισε αργά στο σπίτι της, άσπρη σαν τον τοίχο. Μόλις που μπόρεσε να σπρώξει την πόρτα και να περάσει μέσα. Ύστερα από λίγο μαζεύτηκε κόσμος από τη γειτονιά. Είδανε φως στις κάμαρες. Φωνάξανε και τον κοινοτάρχη, που μόλις είχε έρθει από το κυνήγι, να μάθουνε όλοι τι έγινε μ’ αυτή την υπόθεση. Από νωρίς στο καφενείο οι άντρες βάζανε στοιχήματα για το αν θα γυρίσει ο Στρατής ή όχι. Δίχως να χτυπήσουνε την πόρτα, οι γυναίκες μπήκανε πρώτες στο σπίτι της Αιμιλίας. Φωνάξανε πολλές φορές τ’ όνομά της, αλλά δεν πήρανε απάντηση. Η πίσω πόρτα που έβγαζε στον δρομίσκο προς το ποτάμι πηγαινοερχότανε με τον αέρα. Αργότερα μάθανε πως η Αιμιλία κουβάλησε το νυφικό της από το σπίτι ίσαμε το ποτάμι, μισή ώρα δρόμο,. Και το πέταξε μέσα στα κρύα νερά. Την είδε ο Δήμος, ο γείτονας, και του κόπηκε η ανάσα. Κάτω από το φως του φεγγαριού όλα τα είδε καθαρά…»

DOYKA COVER BOOK

 

Για τη συγγραφέα

Η Κωνσταντίνα Δούκα γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τον θεατρικό λόγο και την πεζογραφία. Τιμήθηκε τρεις φορές από το υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών με δύο κρατικούς επαίνους και ένα βραβείο για τα θεατρικά της έργα «Το παιχνίδι της αγάπης», «O δρόμος για τον Άνω Κόσμο» και «H σοφίτα», που ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1997-1998.
Την ίδια χρονολογία η Κωνσταντίνα Δούκα βραβεύτηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για το θεατρικό της έργο «Αποχαιρετώντας τους απ’ έξω».
Παράλληλα με τον θεατρικό λόγο ασχολήθηκε με το διήγημα και το μυθιστόρημα. Έχει λάβει Α΄ βραβείο διηγήματος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό (1976). Ο εκδοτικός οίκος PELICAN ALFA έχει μεταφράσει διηγήματά της στα βουλγαρικά σε έναν τόμο με τίτλο: «Δώδεκα Νεοέλληνες διηγηματογράφοι».
Έργα της, θεατρικά και πεζά, παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ και περιέχονται σε ξένες και ελληνικές ανθολογίες. Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Τα Μυστικά Παράθυρα» με συλλογή διηγημάτων της Κωνσταντίνας Δούκα και της Κικής Σεγδίτσα. Το 2018 κυκλοφόρησε το θεατρικό της έργο «Ο Άγνωστος του Τρένου» και παρουσιάστηκε σε πολλές δημοτικές σκηνές της Αθήνας. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1983. Τη διετία 2012-14 διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης στην ΕΕΛ. για την εισδοχή νέων μελών. Από το 2016 έως 2018 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ. Είναι επίσης μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

 

Διαφήμιση