Αρχική Υγεία - Διατροφή O ΠΟΥ λέει “όχι” σε πάνω από 55 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως

O ΠΟΥ λέει “όχι” σε πάνω από 55 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως

0
τηλεργασία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου “κρούει” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων όταν η εργασία ξεπερνά τις 55 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού και της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας, η τάση να ξεπερνιέται ο συγκεκριμένος αριθμός εργατοωρών έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας.

30% αύξηση στους θανάτους εξαιτίας υπερ-εργασίας από το 2000

Μέσα σε 16 χρόνια οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας πολύωρης εργασίας, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 30 %.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια καταγραφή και έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται σε πολλές ώρες εργασίας, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment Intenational, το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν και ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 30% από το 2000.

“Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία”, τόνισε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.

Ενώ, προσέθεσε ότι “Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να προωθήσουμε περισσότερες ενέργειες, περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους. Έχει έρθει η ώρα όλοι -κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι- να παραδεχθούμε επιτέλους ότι οι πάρα πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο”.

To “προφίλ” του target group

Εργασία, Υπολογιστές, ΊντερνετΧρειάζεται προσοχή στις ..υπερωρίες μετά τα 45. Η μελέτη του ΠΟΥ και της ΔΟΕ έδειξε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες σε ποσοστό 72% ηλικίας 60 με 79 ετών οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.

Ενώ, συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συμπεριλαμβάνονται οι Κίνα, Αυστραλία και Ιαπωνία, πλήττονται περισσότερο.

35% ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Εξετάζοντας στοιχεία από 194 χώρες, φάνηκε ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι καθώς η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2000-2016, δεν εξέτασε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Όμως, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι λόγω της αυξημένης τηλεργασίας και της επιβάρυνσης της παγκόσμιας οικονομίας από την υγειονομική κρίση, οι κίνδυνοι ενδέχεται να έχουν αυξηθεί και εκτιμά ότι τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

“Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας”, υπογραμμίζεται.

Επικαλούμενος έρευνα του National Bureau of Economic Research σε 15 χώρες ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του ΠΟΥ, σχολίασε ότι “ ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown”. Η τηλεργασία καθιστά πιο δύσκολη την αποσύνδεση των εργαζομένων, πρόσθεσε ο ίδιος, συνιστώντας να οργανώνονται “ περίοδοι ξεκούρασης”.

Παράλληλα η πανδημία αύξησε την εργασιακή ανασφάλεια, κάτι που σε περιόδους κρίσης ωθεί όσους διατήρησαν την εργασία τους να εργάζονται περισσότερο προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ικανοί, επεσήμανε ο Φρανκ Πέγκα.

“ Καμία εργασία δεν αξίζει να αναλάβουμε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού ή μιας καρδιακής νόσου. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε περιορισμούς που θα επιτρέψουν να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓ. Αμυράς: Πάνω από 79 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και αποκατάσταση των δασών
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών: Προσφορές σε COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟ