Αρχική Πολιτισμός Ο Μπετόβεν ηχεί σε όλην την Ευρώπη – Ζωντανή μετάδοση

Ο Μπετόβεν ηχεί σε όλην την Ευρώπη – Ζωντανή μετάδοση

0
CLASSICALMUSIC
Εικόνα: UNSPLASH/Larisa Birta
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η μουσική του Μπετόβεν ηχεί σε όλην την Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος αποτίνει φόρο τιμής στο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Οι  9 Συμφωνίες του θα ακουστούν σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες. Την Κυριακή, 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που θα μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη. Από τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) στη Βόνη, τη γενέτειρα του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού έως τις τις 23:00 στη Βιένη, όπου ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ελληνική συμμετοχή

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει σε αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός, που υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE. Σε συνεργασία με τη ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και την Unitel, κορυφαίο διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής. Από το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 20:00 θα μεταδοθεί  η Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92. Θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής  τη musicAeterna. Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Σάσα Βαλτς, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού,  με χορογραφία ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς.

Δωρεάν μετάδοση

Το Μέγαρο θα προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον κήπο του. Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας. Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.
Η συναυλία πραγματοποιείται με τη υποστήριξη της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, του World Human Forum, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (Centre Culturel Hellénique) και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Το Κέντρο θα διαθέσει αφιλοκερδώς τις αίθουσες και τους χώρους δοκιμών του, καθώς και τον ξενώνα του για τη διαμονή των καλλιτεχνών και των συντελεστών της παραγωγής.

Για την ιστορία

Η Εβδόμη ολοκληρώθηκε από τον Μπετόβεν στα 1812. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιένη έναν χρόνο αργότερα. Με μαέστρο τον ίδιο τον συνθέτη, σε μια φιλανθρωπική συναυλία για τους τραυματίες της Μάχης του Χάναου, μετά την ήττα από το Ναπολέοντα. Η πρεμιέρα του έργου, το οποίο εκφράζει τον βαθύ πατριωτισμό το συνθέτη, στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία. Η Συμφωνία άσκησε τεράστια επιρροή σε συνθέτες, όπως ο Βάγκνερ, που την αποκάλεσε «αποθέωση του χορού».

9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες

Την Κυριακή, 6 Ιουνίου, αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη  τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mahler-Daniel Harding [Nτάνιελ Χάρντινγκ]). Συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της χώρας υπό το Χάιμε Μαρτίν. Ακολουθεί το Ελσίνκι (Φινλανδία). Στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Νίκολας Κόλλον θα ερμηνεύσει την «Ηρωική». Στο Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο. Στην Τσεχία (Πράγα), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και ο αρχιμουσικός Στίβεν Μερκούριο ερμηνεύουν την Πέμπτη Συμφωνία (18:00). Ακολουθoύν στην Ελβετία (Λουγκάνο) στις 19:00 η Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου I Barocchisti και ο Ντιέγκο Φαζόλις με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 20:00 στην Ελλάδα ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς. Ακολουθεί η Γαλλία (Στρασβούργο), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Μάρκο Λετόνια παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιένης.

Διαφήμιση