Αρχική Πολιτισμός Νέα μελέτη στοχεύει να δώσει τέλος στη διαμάχη για την προέλευση του...

Νέα μελέτη στοχεύει να δώσει τέλος στη διαμάχη για την προέλευση του Κολόμβου

0
Αμερική
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα τέλος στη διαμάχη σχετικά με την πραγματική καταγωγή του θαλασσοπόρου και χαρτογράφου, Χριστόφορου Κολόμβου, που έγινε γνωστός επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492, ξεκίνησαν να δώσουν Ισπανοί ερευνητές.

Τις τελευταίες δεκαετίες η καταγωγή του διάσημου θαλασσοπόρου αποτελεί πηγή διαφωνίας και πολλές περιοχές διεκδικούν την προέλευσή του.

Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευσή του ήταν ότι κατάγεται από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την σημαντική ιστορική πόλη Γένοβα. Ωστόσο, μερικοί μελετητές ισχυρίζονται ότι κατάγεται από την ισπανική Αραγωνία ή από τη Γαλικία ή από την Πορτογαλία.

Γένοβα

“Ελπίζω (με αυτήν την έρευνα) να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που μας ενώνει στον κοινό μας στόχο, δηλαδή να αποδείξουμε ότι ο Κολόμβος ήταν Ισπανός ευγενής και όχι Γενουάτης ναυτικός”, δήλωσε ο Alfonso Sanz, ερασιτέχνης ερευνητής και συγγραφέας ιστορίας, που ισχυρίζεται ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στο Espinosa de Henares στην κεντρική Ισπανία.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου της έρευνας του DNA σε μικροσκοπικά δείγματα αυτών που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι τα απομεινάρια του Κολόμβου, του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο, θα αναλυθούν ανεξάρτητα από εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική και θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι, τα πρώτα δείγματα DNA συλλέχθηκαν το 2004-2005 και η ανάλυσή του θα συνεχιστεί μετά από 16 χρόνια, που είχε διακοπή λόγω τεχνολογικών προκλήσεων, πράγμα που σήμαινε ότι πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου υλικού δείγματος θα σπαταληθεί σε αντάλλαγμα για πολύ λίγα δεδομένα.

Ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική κατά τη διάρκεια του τρίτου του ταξιδιού. Χαρακτηριστικά, μετά από δύο άσκοπα χρόνια στην Ευρώπη ξεκίνησε και πάλι με ένα στολίσκο το καλοκαίρι του 1498.

Σε αυτό το ταξίδι επλευσε πάλι νοτιοδυτικότερα αλλά έφτασε στην Νότια Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βενεζουέλας. Βλέποντας τις εκβολές ενός πολύ μεγάλου ποταμού, του Ορινόκου, κατάλαβε ότι βρισκόταν μπροστά σε μια ήπειρο, μια άγνωστη ήπειρο.

Διαφήμιση