Αρχική Καταστροφές Η φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας προκάλεσε ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική

Η φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας προκάλεσε ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική

0
Σχίνος Κορινθίας
Εικόνα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα της Αττικής είχε η καταστροφική φωτιά που έκαιγε επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στην Κορινθία, καθώς εντοπίστηκαν έως και 15 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα, στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου.

Μάλιστα, ο καπνός κάλυπτε την Αττική σε ύψος έως και ενάμιση χιλιόμετρο από το έδαφος, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ενώ, Μαρούσι, Μελίσσια και Αχαρνές ήταν μερικές από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι, το πρώτο κύμα καπνού διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ το δεύτερο, που εμφανίστηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και κράτησε μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Η Ομάδα του ΙΕΠΒΑ έχει εγκαταστήσει και αναπτύσσει διαρκώς ένα πυκνό δίκτυο σύγχρονων αισθητήρων, οι οποίοι καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM, δηλαδή των αερολυμάτων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm.

Τα σωματίδια PΜ2,5 λόγω της μικρής τους διαμέτρου διεισδύουν και εναποτίθενται βαθύτερα στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να συνιστούν σοβαρή απειλή για την υγεία.

Παρότι δεν έχει θεσπιστεί επίσημα βραχυπρόθεσμη οριακή τιμή – ημερήσια ή ωριαία -, χαμηλές θεωρούνται συγκεντρώσεις PΜ2,5 έως 10 μg/m3.

Ποιες περιοχές ρυπάνθηκαν περισσότερο

Χαρακτηριστικά, για την Αττική, από τις τέσσερις έως τις πέντε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις PΜ2,5 ανήλθαν:

  • στα 152 μg/m3 στο Μαρούσι
  • στα 145 μg/m3 στα Μελίσσια,
  • στα 132 μg/m³ στις Αχαρνές
  • στα 97 μg/m3 στο Χαλάνδρι.

Επίσης, τιμές μεγαλύτερες από 75 μg/m3 που σηματοδοτούν εξαιρετικά κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο, όπως:

  • στην Πετρούπολης
  • στο Περιστέρι
  • στο Μοσχάτο
  • στο Ψυχικό
  • στη Ζωγράφου

Μάλιστα, όπως προκύπτει, τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν τα νότια προάστια, όπως η Γλυφάδα, όμως στη συνέχεια μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίστηκαν στο κέντρο και ακολούθως στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Διαφήμιση