Αρχική Διάστημα Φεγγάρι των Λουλουδιών: Αύριο η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους – Πώς θα...

Φεγγάρι των Λουλουδιών: Αύριο η μεγαλύτερη πανσέληνος του έτους – Πώς θα την δείτε live

0
φεγγάρι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έρχεται η μεγαλύτερη πανσέληνος για το 2021, αύριο Τετάρτη 26 Μαΐου. Πρόκειται για τη δεύτερη υπερπανσέληνο του έτους, όπου για ακόμα μία φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος κατά συνέπεια θα φαίνεται μεγαλύτερη από ότι συνήθως.

Το “Φεγγάρι των Λουλουδιών“, όπως είναι παραδοσιακά γνωστή η συγκεκριμένη πανσέληνος στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης, θα συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαΐου, αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Χαρακτηριστικά, το φεγγάρι θα περάσει από τη “σκιά” της Γης, αναγκάζοντας την να φαίνεται κόκκινη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνολικές σεληνιακές εκλείψεις ονομάζονται συνήθως “φεγγάρια του αίματος”.

Περίπου την ίδια ώρα, το φεγγάρι θα φθάσει στο πλησιέστερο σημείο στη Γη στην τρέχουσα τροχιά του. Αυτό θα το κάνει να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο από μια μέση πανσέληνο.

Σημειώνεται ότι, η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Πώς θα παρακολουθήσετε Live την υπερπανσέληνο

Το “Φεγγάρι των Λουλουδιών” είναι μία πανσέληνος που αξίζει να δούμε καθώς θα είναι μόνη συνολική σεληνιακή έκλειψη του 2021 που έρχεται μαζί με το μεγαλύτερο “supermoon” της χρονιάς.

Ωστόσο, η ολική έκλειψη της 26ης Μαΐου θα είναι ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.

Από την Ελλάδα δεν θα είναι ορατή.

Ευτυχώς, όμως θα υπάρχουν πολλές δωρεάν διαδικτυακές εκπομπές που θα δείχνουν ζωντανές προβολές της έκλειψης στο διαδίκτυο.

Παρατηρητήριο Griffith

Το Παρατηρητήριο Griffith στο Λος Άντζελες θα μεταδώσει ζωντανά το εντυπωσιακό θέαμα του “Φεγγαριού των Λουλουδιών” την Τετάρτη 26 Μαΐου. Η εκπομπή θα λήξει λίγο μετά το τέλος της τελευταίας μερικής φάσης της έκλειψης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση του Παρατηρητηρίου Griffith μέσω του YouTube chanel τους στις 12:00 26 Μαΐου.

Παρατηρητήριο Lowell

Το Παρατηρητήριο Lowell – όπου ανακαλύφθηκε ο πλανήτης νάνος Πλούτωνας – θα μεταδώσει επίσης ζωντανή θέα της έκλειψης από πολλαπλά τηλεσκόπια στις εγκαταστάσεις του στο Flagstaff της Αριζόνα.

“Οι εκπαιδευτικοί του Lowell θα σας δείξουν ζωντανές προβολές της έκλειψης μέσα από το 14″ τηλεσκόπιο Planewave και τα φορητά τηλεσκόπια Vixen ευρείας προβολής “, ανέφερε το παρατηρητήριο σε δήλωση του.

“Οι εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν επίσης την επιστήμη των εκλείψεων, τους καλύτερους τρόπους για να τις δουν, την ιστορία του Lowell με τη Σελήνη και πολλά άλλα!”.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο YouTube chanel τους στις 12:00 26 Μαΐου.

Virtual Telescope Project

Το Virtual Telescope Project, ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο που ιδρύθηκε από τον αστροφυσικό Gianluca Masi του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Bellatrix στην Ιταλία, θα μεταδώσει δύο ζωντανές εκπομπές του μεγάλου σεληνιακού γεγονότος.

Η μία εκπομπή θα αφορά την έκλειψη και η άλλη το supermoon.

Ο αστροφυσικός Gianluca Masi, ιδρυτής του Virtual Telescope Project, θα κάνει ζωντανά σχόλια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις δύο εκδηλώσεις ζωντανά απευθείας μέσω του καναλιού YouTube της Masi.

Time and Date

Το Time and Date είναι ένας διαδραστικός ιστότοπος που προσφέρει μια ποικιλία εργαλείων για την παρακολούθηση του ουρανού και τις μετατροπές ζώνης ώρας, ο οποίος θα παρέχει επίσης μια ζωντανή μετάδοση στο web του για την υπερπανσέληνο.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω του YouTube chanel τους στις 12:00 26 Μαΐου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή του ΕΟΤ σε εκδηλώσεις για το εορταστικό έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας
Επόμενο άρθροΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα στις προκλήσεις του 2020