Αρχική COVID-19 Εμφανώς μειωμένα τα νέα κρούσματα – Στο επίκεντρο η βρετανική μετάλλαξη

Εμφανώς μειωμένα τα νέα κρούσματα – Στο επίκεντρο η βρετανική μετάλλαξη

0
RAPID TEST
Εικόνα: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εμφανώς μειωμένα εμφανίζονται τα κρούσματα Covid για ακόμα μία μέρα, καθώς η χώρας μας καταγράφει λιγότερα από 1.400, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων. Παράλληλα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γεωργία Γκιούλα, για την ανίχνευση των μεταλλάξεων του ιού, σχεδόν στο 100% των στελεχών που ερευνώνται τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Μετά και από τη σημερινή καταγραφή ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 391.181 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 31 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.077 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

κρούσμα πορεία

Η βρετανική μετάλλαξη στο επίκεντρο

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV 2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, μιλώντας κατά τη διάρκεια 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως: Στις μελέτες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ για την ανίχνευση των μεταλλάξεων του ιού, σχεδόν στο 100% των στελεχών που ερευνώνται τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη.

Όσον αφορά στη διάγνωση των μεταλλάξεων, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα προσαρμόζονται και έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τα μεταλλαγμένα στελέχη.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ποια στελέχη θα ελέγχουμε. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, μεταξύ άλλων, σε επαναλοιμώξεις, σε εμβολιασμένους που μολύνονται εκ νέου και σε ανεξήγητες επιδημίες σε κάποιες περιοχές. Σύμφωνα με το ECDC, ένας ιδανικός αριθμός δειγμάτων για να μπορέσει μια χώρα να έχει καλή επιτήρηση και καλή γνώση των στελεχών του SARS-CoV2 που κυκλοφορούν στην περιοχή της είναι περίπου 500 δείγματα ανά βδομάδα ανά χώρα”, ανέφερε η Γκιούλα.

Πτωτική τάση στους διασωληνωμένους

Παράλληλα, συνεχίζεται η πτωτική τάση του αριθμού των διασωληνωμένων. Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 563, εκ των οποίων 61.3% άνδρες.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.353 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -8.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 271 ασθενείς.

Ωστόσο, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 εξακολουθούν να είναι υψηλοί, καθώς 50 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας του ιού.

Ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.822 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

κρούσματα γράφιμα

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

κρούσματα ηλικία

κρούσματα ηλικιακή κατανομή

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

 

Διαφήμιση