Αρχική Καταστροφές Είκοσι εταιρείες ευθύνονται για το 55% των πλαστικών αποβλήτων

Είκοσι εταιρείες ευθύνονται για το 55% των πλαστικών αποβλήτων

0
PLASTIC3
Εικόνα:: UNSPLASH/Brian Yurasits
Διαφήμιση
Σύνταξη: ecozen.gr
Μόλις είκοσι εταιρείες παγκοσμίως είναι οι υπεύθυνες για το 55% των πλαστικών αποβλήτων. Αυτό παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται από πολυεθνικές εταιρείες μέχρι εταιρείες κρατικών συμφερόντων.
Υπενθυμίζεται ότι τα πλαστικά απόβλητα ευθύνονται για πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η ρύπανση των θαλασσών και ως εκ τούτου η διατάραξη του οικοσυστήματος.
Ο δείκτης πλαστικών απορριμμάτων (Plastic Waste Makers), αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις εταιρείες που παράγουν τα πολυμερή που γίνονται απορρίμματα πλαστικών αντικειμένων. Από μάσκες προσώπου έως πλαστικές σακούλες και φιάλες, τα οποία στο τέλος της σύντομης ζωής τους μολύνουν τους ωκεανούς,  καίγονται ή πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Θλιβερή πρωτιά Αυστραλίας

Η Αυστραλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών για την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων μίας χρήσης κατά κεφαλήν. Προπορεύεται ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία.

Σε εταιρικό επίπεδο, ο κολοσσός  ExxonMobil αναδεικνύεται στην επιχείρηση που ρυπαίνει με πλαστικά μιας χρήσης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως. Ο ετήσιος απολογισμός της ανέρχεται στα 5,9 εκατ. τόνους αποβλήτων παγκοσμίως. Αυτό επισημαίνει το  αυστραλιανό Ίδρυμα Minderoo, με συνεργάτες το London School of Economics και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης. Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η Dow, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, δημιούργησε 5,5 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων.

Ακολουθεί η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, Sinopec. Δημιούργησε 5,3 εκατ. τόνους.  Έντεκα από τις εταιρείες εδρεύουν στην Ασία. Τέσσερις στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή. Η παραγωγή πλαστικών τους χρηματοδοτείται από τραπεζικούς πολυεθνικούς κολοσσούς. Μεταξύ των οποίων είναι οι Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup και JPMorgan Chase.

PLASTIC2
Εικόνα: UNSPLASH/Brian Yurasits

SOS για τα αέρια θερμοκηπίου λόγω πλαστικού

Η ανάλυση παρέχει μια άνευ προηγουμένου ματιά στον μικρό αριθμό των πετρελαϊκών εταιρειών και των χρηματοοικονομικών υποστηρικτών τους, που παράγουν σχεδόν όλα τα πλαστικά απόβλητα μίας χρήσης σε όλο τον κόσμο.

Ο Αλ Γκορ, περιβαλλοντολόγος και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ανάλυση έδειξε πώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων σπεύδουν να στραφούν στην παραγωγή πλαστικών.

Απειλή για την κυκλική οικονομία

Η κρίση πλαστικών απορριμμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής παρθένων πολυμερών για πλαστικά μίας χρήσης θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 30%. Μέχρι το 2050 το πλαστικό αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 5% -10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου!

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η υφιστάμενη κατάσταση υπονομεύει τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Όπως η παραγωγή ανακυκλωμένων πολυμερών από πλαστικά απόβλητα, την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών και τη χρήση υποκατάστατων υλικών. Μόνο το 2% του πλαστικού μίας χρήσης κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένα πολυμερή το 2019.

Διαφήμιση