Αρχική Καταστροφές Αποκόλληση του μεγαλύτερου παγόβουνου στην Ανταρκτική

Αποκόλληση του μεγαλύτερου παγόβουνου στην Ανταρκτική

0
ESA
ESA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα παγόβουνο που ισούται σε μέγεθος με τη μισή Κορσική και το μεγαλύτερο παγκοσμίως, αποκολλήθηκε την Πέμπτη από τον παγετώνα Ronne στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοπέρνικος και εν συνεχεία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Το παγόβουνο, με την ονομασία Α-76, μήκους 170 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων και συνολικού εμβαδού 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε στη θάλασσα Weddell, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Αρχικά το παγόβουνο εντοπίστηκε από την British Antarctic Survey (BAS), έναν βρετανικό οργανισμό ερευνών για τις πολικές περιοχές.

Ενώ, μέχρι πρότινος, το μεγαλύτερο παγόβουνο ήταν το Α-23Α, το οποίο είχε μέγεθος 3.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιπλανιόταν στη θάλασσα Weddell.

Προβλήματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Weddell Sea
Weddell Sea

Πέρυσι το Νοέμβριο, ήταν όταν το μεγαλύτερο παγόβουνο βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με ένα απομονωμένο νησί του Νοτίου Ατλαντικού που αποτελεί σπίτι για χιλιάδες πιγκουίνους και φώκιες, απειλώντας να ανακόψει οριστικά την ικανότητά τους για εξεύρεση τροφής.

Το παγόβουνο, γνωστό ως Α68a, είχε επίσης αποκολληθεί από το Larsen Ice Shelf, το οποίο έχει υπερθερμανθεί περισσότερο από κάθε άλλο σημείο της Γης στο νότιο σημείο του ημισφαιρίου.

Το Α68a είχε μήκος 160 χλμ και πλάτος 48 χλμ και ευτυχώς έσπασε σε μικρότερα κομμάτια πριν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην άφθονη άγρια ζωή της Βρετανικής υπερπόντιας South Georgia.

H μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου από τον 19ο αιώνα, αρκετό για να προκαλέσει την ένταση της ξηρασίας, κύματα ζέστης και τροπικούς κυκλώνες μεταξύ άλλων.

Αλλά ο αέρας πάνω από την Ανταρκτική φαίνεται πως έχει θερμανθεί κατά το διπλάσιο από αυτό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνδυασμός εμβολίων covid19 παράγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση
Επόμενο άρθροΑνοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ – Τι χρειάζεται