Αρχική Περιβάλλον Πώς ο καφές μπορεί να βοηθήσει τα δάση να αναπτυχθούν γρηγορότερα

Πώς ο καφές μπορεί να βοηθήσει τα δάση να αναπτυχθούν γρηγορότερα

0
τροπικά δάση
Εικόνα: pexels/James
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Τα δάση θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γρηγορότερα με λίγο καφέ στο σύστημά τους, δείχνει ένα πρόσφατο πείραμα που εξέτασε εάν ο πολτός του καφέ, ένα υπολειπόμενο από τη διαδικασία καλλιέργειας του καφέ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ζωής των τροπικών δασών της Κόστα Ρίκα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa, έκαναν ένα πείραμα δοκιμάζοντας σε δύο διαφορετικά οικόπεδα, πώς τα απόβλητα του καφέ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαδικασία αποψίλωσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Ecological Solutions and Evidence.

Για το πείραμα τους οι ερευνητές κάλυψαν το ένα αγροτεμάχιο με  20 ίντσες του πολτού και άφησαν το άλλο ανέγγιχτο.

Μετά από δύο χρόνια, το οικόπεδο που του δόθηκε ώθηση από τον καφέ, έδειξε δραματική βελτίωση, καθώς το 80% του οικοπέδου καλύφθηκε από την σκιά νεαρών δέντρων, συμπεριλαμβανομένων τροπικών ειδών που μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 60 πόδια. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο οικόπεδο αναπτύχθηκε σε ποσοστό μόλις 20%.

καφέ
Εικόνα: pexels/ Juan Pablo

Δέντρα τέσσερις φορές ψηλότερα

Σημειώνεται μάλιστα ότι στο οικόπεδο που χρησιμοποιήθηκε ο καφές, τα δέντρα ήταν επίσης κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ψηλότερα, τα δείγματα εδάφους ήταν πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τα διεισδυτικά χόρτα είχαν εξαλειφθεί.

“Τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα”, δήλωσε η Δρ Rebecca Cole από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Η περιοχή που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με ένα παχύ στρώμα πολτού καφέ μετατράπηκε σε ένα μικρό δάσος μέσα σε δύο μόνο χρόνια, ενώ το οικόπεδο ελέγχου παρέμεινε κυρίαρχο από μη γηγενείς βοσκότοπους.”

Τα οφέλη της χρήσης απορριμμάτων καφέ στα δάση

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η χρήση του καφέ για την ανάπτυξη των δασών, δεν προσφέρει μόνο στους παραγωγούς καφέ έναν βιώσιμο τρόπο απόρριψης των απορριμμάτων τους, αλλά ταυτόχρονα επιταχύνει και το χρονοδιάγραμμα για την ανάκαμψη των κατεστραμμένων δασών.

“Είναι μια καταπληκτική win-win κατάσταση”, λέει η Rebecca Cole.

“Χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να μεγαλώσει ξανά ένα τροπικό δάσος. Το να έχουμε τέτοια (ψηλά) δέντρα σε δύο μόνο χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό.”

“Είναι πραγματικά σαν δάσος καφεΐνης. Νομίζω ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο.”

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει η Cole, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολτού καφέ και εάν προκαλεί οποιαδήποτε απρόβλεπτη ρύπανση.

Με πληροφορίες από: nationalgeographic.com

Διαφήμιση