Αρχική Υγεία - Διατροφή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Περισσότερη υγεία και λιγότερες ανισότητες – Το μήνυμα ΠΟΥ...

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Περισσότερη υγεία και λιγότερες ανισότητες – Το μήνυμα ΠΟΥ και Μητσοτάκη

0
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Διαφήμιση

“Ας χτίσουμε ένα πιο δίκαιο, πιο υγιή κόσμο για όλους“, είναι το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Ενώ την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία ανάρτηση του στα social media, στέλνει το δικό του μήνυμα, υπογραμμίζοντας πως “η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει τη χώρα μας να επενδύει στην Υγεία“.

Φέτος εν μέσω του τρίτου κύματος πανδημίας αναδεικνύεται η σημασία της υγείας περισσότερο από ποτέ, ενώ έρχεται στο προσκήνιο η αναγκαιότητα της ενημέρωσης και του ελέγχου σε θέματα υγείας.

Πότε ξεκίνησε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

Η έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας σηματοδοτείται στην Πρώτη Συνέλευση Υγείας το 1948, ενώ τέθηκε σε ισχύ το 1950.

Ο εορτασμός της είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει για ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας και να επισημάνει έναν τομέα προτεραιότητας που ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα τελευταία 50 χρόνια, αυτό έφερε στο φως σημαντικά ζητήματα υγείας όπως η ψυχική υγεία, η φροντίδα των μητέρων και των παιδιών και η κλιματική αλλαγή.

Ο εορτασμός χαρακτηρίζεται από δραστηριότητες που εκτείνονται πέρα ​​από την ίδια την ημέρα και χρησιμεύει ως ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή παγκοσμίως σε αυτές τις σημαντικές πτυχές της παγκόσμιας υγείας.

Το μήνυμα του ΠΟΥ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ένας κόσμος πιο δίκαιος που να εξασφαλίζει υγεία σε περισσότερο κόσμο, ωστόσο  η πανδημία COVID-19 έχει μειώσει τα πρόσφατα οφέλη για την υγεία ενώ μάλιστα ώθησε περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια και ενίσχυσε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, της κοινωνίας και της υγείας.

ισότητα

Για αυτό το λόγο ο ΠΟΥ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ζητάει να υπάρχει ένας κόσμος με περισσότερη υγεία και λιγότερες ανισότητες.

“Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ζητάμε δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, ως μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας για μια ολόκληρη χρονιά για να φέρουμε τους ανθρώπους μαζί για να χτίσουν έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο. Η εκστρατεία υπογραμμίζει τη συνταγματική αρχή του ΠΟΥ ότι «η απόλαυση του υψηλότερου επιτεύξιμου επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης”, υπογραμμίζει συγκεκριμένα σε σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του.

“Ωστόσο, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μπορούν να προληφθούν με στρατηγικές που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες,” αναφέρει ο ΠΟΥ, ενώ καλεί τους ηγέτες “να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς προχωράμε προς ένα νέο μέλλον και ότι όλοι έχουν συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία.” 

Κ. Μητσοτάκης: “Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει τη χώρα μας να επενδύει στην Υγεία”

Παράλληλα, το δικό του μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μετέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία ανάρτησή του στα social media αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κ. Μπακομήτρος: Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερωμένη στους εργαζόμενους Υγείας

“Φέτος μεσούντος του τρίτου κύματος του Covid-19 ,με τον κορονοϊό να έχει στερήσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, την πανδημία και τα Lockdowns να έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων Ανθρώπων, ενώ τα εμβόλια να ανοίγουν ένα ελπιδοφόρο αύριο, η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για στοχασμό και για αναγνώριση της σημαντικότητας της έγκυρης ενημέρωσης πάνω σε θέματα υγείας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας.”

 

Διαφήμιση