Αρχική Περιβάλλον Νέοι Έλληνες: Το 3ο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο η κλιματική αλλαγή

Νέοι Έλληνες: Το 3ο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο η κλιματική αλλαγή

0
(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο αποτελεί για τους νέους Έλληνες η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση, μετά την οικονομία και τη φτώχεια. Ενώ, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο απ’ ότι για την πανδημία.

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» παρουσιάστηκαν από την ActionAid τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε 23 χώρες της Ε.Ε. σχετικά με τη στάση των νέων 15-35 ετών απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κλιματική αλλαγή και θέματα όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο για τους νέους και τις νέες. 

Μόλις το 13% πιστεύει πως η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Πόσα γνωρίζουμε για την “κλιματική μετανάστευση”

Ευρώπη
Ευρώπη

Ο όρος «κλιματική μετανάστευση» είναι αρκετά γνωστός στην Ευρώπη με το 33% να δηλώνει ότι έχει ακούσει πολλά ή αρκετά για τους «κλιματικούς μετανάστες», ποσοστό που στην Ελλάδα είναι μόλις το 23%.

Παρά το χαμηλό ποσοστό, όμως, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες νέους (55%) συμφωνούν ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με εκείνους που μεταναστεύουν για λόγους πολέμου ή διώξεων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προθυμία ανάληψης δράσης είναι υψηλή με περίπου οκτώ στους δέκα νέους και νέες να δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει ή θα ψήφιζαν πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής μετανάστευσης (75%), ενώ το 67% δηλώνει ότι θα συμμετείχε ή έχει συμμετάσχει σε διαδήλωση για τα θέματα αυτά. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 72% θεωρεί ότι, εάν στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνονται μέτρα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι κακό για την οικονομία.

Το 75% θεωρεί ότι δεν έχουμε βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες

Πλαστικές συσκευασίες που έχουν απορριφθεί
Πλαστικές συσκευασίες που έχουν απορριφθεί

Παράλληλα, οι νέες και οι νέοι αντιμετωπίζουν αρνητικά το τρέχον οικονομικό μοντέλο. Οκτώ στους δέκα (81%) θεωρούν ότι η οικονομία στην Ελλάδα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και ισχυρών και το 75% αισθάνεται ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν είναι βιώσιμες.  

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2020 από την εταιρεία Ipsos σε αντιπροσωπευτικό δείγμα νέων ηλικίας 15 έως 35 ετών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22.377 συνεντεύξεις, από τις οποίες οι 1.030 διεξήχθηκαν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα κάθε χώρας σταθμίστηκαν βάσει ηλικίας, φύλου και περιοχής, όπως επίσης και τα αθροιστικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την προσθήκη του μεγέθους του πληθυσμού. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» (#ClimateOfChange), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στόχο να ενημερώσει τους νέους και νέες για την πολυσύνθετη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και στη μετανάστευση και για την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα που ενισχύει τις παγκόσμιες αδικίες. Ο απώτατος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κίνημα νέων για την κλιματική δικαιοσύνη που θα διεκδικεί την κάλυψη των βασικών αναγκών και την κοινωνική ευημερία για όλους στον πλανήτη.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η ActionAid καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για κλιματική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. 

Σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της κλιματικής δικαιοσύνης είναι, επίσης, να ενισχυθούν τα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσα από την παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και να αναπτυχθεί ένα διεθνές σύστημα προστασίας για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν εξαιτίας της. Ενώ, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υπογράψουν την έκκληση της εδώ.

 

Διαφήμιση