Αρχική Πολιτική Ν. Δένδιας: Το παρασκήνιο της επίσκεψης στη Λιβύη – Παράνομο το τουρκο-λιβυκό...

Ν. Δένδιας: Το παρασκήνιο της επίσκεψης στη Λιβύη – Παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

0
Τwitter ΥΠΕΞ
Από tweet του Νίκου Δένδια στη Λιβύη

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξαιρετικό κλίμα και μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ακολούθησε χθες η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, φέροντας το μήνυμά του ότι “η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας”.

Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία σύσφιξης των διμερών μας σχέσεων. Ενώ, σκοπός της ελληνικής πλευράς ήταν τόσο η εμπέδωση των μηνυμάτων όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο”, αλλά και η αποφυγή, οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ, καίρια κρίθηκε και η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, αλλά και την συνεισφορά για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Ευχαριστημένη η Ελλάδα με τη μη κύρωση του παράνομου “μνημονίου”

Η ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών ήταν ιδιαίτερα θετική σε όλες τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Ενώ, ο Νίκος Δένδιας κατέληξε να ευχαριστήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι «για την ευθεία τοποθέτησή για το παράνομο “μνημόνιο” που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες».

Παράλληλα, τον ευχαρίστησε και που υπενθύμισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη κ. Κατράνι, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σαλεχ, η Λιβυκή πλευρά τόνισε ότι η θέση της σχετικά με το παράνομο και ανυπόστατο “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δε πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την Βουλή και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο.

Υπογράμμισε επίσης το μεταβατικό ρόλο της παρούσας κυβέρνησης, της οποίας βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφρασθούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Αμφότεροι οι συνομιλητές του Υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος, θέση που ασπάζεται βεβαίως και η χώρα μας.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των Λίβυων αξιωματούχων στην αναγγελία της ίδρυσης Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της πόλης κ. Bujwari.

Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη

«Είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας» τόνισε ο Ν. Δένδιας. Έτσι θα ανοίξει άμεσα το Προξενείο στη Βεγγάζη – να σημειωθεί ότι η χώρα μας αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες όπου θα λειτουργήσει εκ νέου προξενείο εκεί. Μάλιστα ο νέος πρόξενος της Ελλάδας, κ. Ρακίνας, όπως και ο Επιτετραμμένος μας στην Τρίπολη, κ. Σταματέκος, συνόδευαν τον Υπουργό κατά την ανακοίνωσή του.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών”.

Συνάντηση με την ελληνική κοινότητα

Ο Ν. Δένδιας παρέστη και σε σύντομη τελετή στο Ευρωπαϊκό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, όπου συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας. Στη συνάντηση παρών ήταν επίσης και ο Δήμαρχος της Βεγγάζης. Ο ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο σύνολο των επαφών του, διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να συνεισφέρει και στην ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και στην ανοικοδόμηση του κράτους.

Ενώ, επισήμανε την μακρά ελληνική παρουσία και εμπειρία που έχουν οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Προανήγγειλε δε, και επικείμενη επίσκεψη από τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία κ. Φραγκογιάννη.

Αναφορά έγινε και στην προοπτική συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Βεγγάζης, καθώς και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσω προσεχούς συνάντησης της Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων.

Ερντογάν: Το Μνημόνιο βασίζεται σε έγκυρες βάσεις

ΑΠΕ -ΜΠΕ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στον αντίποδα, όσο ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν και αυτός εκεί, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με τον οποίο επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στο αμφιλεγόμενο σύμφωνο οριοθέτησης ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι «Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας», ενώ σχετικά με όσα είχαν υπογράψει στο Μνημόνιο, δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου “ότι επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας”.

Ενώ, δε παρέλειψε να προσθέσει ότι “Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση -της Τρίπολης”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here