Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 1 στους 10 ασθενείς με μακροπρόθεσμα συμπτώματα

Κορονοϊός: 1 στους 10 ασθενείς με μακροπρόθεσμα συμπτώματα

0
Κόπωση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέτριο έως σοβαρό σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19, αντιμετωπίζει ένα στα δέκα άτομα, 8 μήνες μετά από ήπια νόσηση με κορονοϊό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ειδικών του Νοσοκομείου Danderyd και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση “Journal of the American Medical Association” (JAMA).

Τα πιο συχνά μακροπρόθεσμα συμπτώματα, τα οποία έχουν αρνητική επίδραση στην εργασία, στην κοινωνική και στην οικογενειακή ζωή, είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης, τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και η κόπωση.

Η μελέτη

Οι ερευνητές της μελέτης, γνωστής με το όνομα COMMUNITY, βασικός στόχος της οποίας είναι η καταγραφή της διάρκειας της ανοσίας μετά από νόσηση με τον SARS-CoV-2, διεξάγουν έρευνες από την άνοιξη του 2020.

Στην πρώτη φάση της μελέτης κατά τη διάρκεια της περσινής άνοιξης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 2.149 εργαζομένους του Νοσοκομείου Danderyd.

Σημειώνεται ότι, από αυτούς ένα ποσοστό περίπου 19% διέθετε αντισώματα ενάντια στον νέο κορονοϊό.

Από τότε, οι ερευνητές συλλέγουν δείγματα από τους ίδιους εθελοντές κάθε τέσσερις μήνες, ενώ μάλιστα οι συμμετέχοντες απαντούν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με την εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων και την πιθανή επίδραση που αυτά έχουν στην ποιότητα ζωής τους.

Στη συνέχεια, σε κάποια άλλη φάση της παρακολούθησης και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2021 οι ερευνητές μελέτησαν την παρουσία μακροχρόνιων συμπτωμάτων σε εθελοντές που είχαν αναρρώσει από Covid με ήπια συμπτώματα το λιγότερο πριν από 8 μήνες.

Συμπτώματα οκτώ μήνες μετά

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

  • το 26% όσων είχαν νοσήσει στο παρελθόν με τον νέο κορονοϊό (σε σύγκριση με ποσοστό 9% στην ομάδα ελέγχου) παρουσίασε τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα το οποίο διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες
  • το 11% της ομάδας που είχε νοσήσει με COVID-19 (και 2% στην ομάδα ελέγχου) εμφάνιζε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα με αρνητική επίδραση στην επαγγελματική, στην κοινωνική ή στην οικογενειακή ζωή του το οποίο διαρκούσε επί τουλάχιστον οκτώ μήνες.

“Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμφανίσει ήπια λοίμωξη με τον νέο κορονοϊό, ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό ανέφερε μακροπρόθεσμα συμπτώματα τα οποία είχαν επίδραση στην ποιότητα ζωής του. Υπό το φως αυτού του ευρήματος, πιστεύουμε ότι οι νέοι και υγιείς άνθρωποι, όπως και άλλες ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να δείχνουν μεγάλο σεβασμό σε αυτόν τον ιό ο οποίος φαίνεται ότι μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ακόμη και για μακρό διάστημα μετά τη λοίμωξη,” υπογράμμισε ο Σεμπάστιαν Χάβερβαλ, ειδικός παθολόγος στο Νοσοκομείο Danderyd και διδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Διαφήμιση