Αρχική Ειδήσεις Κ.Π. Καβάφης: 158 χρόνια από τη γέννηση του – Διαδραστικά ποιήματά του

Κ.Π. Καβάφης: 158 χρόνια από τη γέννηση του – Διαδραστικά ποιήματά του

0
Kavafis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συμπληρώνονται σήμερα 158 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη. Με αφορμή την επέτειο, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει στο YouTube Channel του τέσσερα ποιήματά του με νέα πνοή.

Πρωτοποριακή συνένωση δυνάμεων

Το Ίδρυμα Ωνάση καλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες να δώσουν νέα πνοή σε κλασικά ποιήματά του Καβάφη. Ένας animator, ένας ράπερ. Ο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης Ανδρέας Καραουλάνης ντύνει με εικόνα και ήχο το καβαφικό σύμπαν. Μέσα από τέσσερα animated βίντεο κολάζ σε τέσσερα επιλεγμένα ποιήματα. Απαγγέλλει ο Έλληνας ράπερ Saske. Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —» έρχονται ως «παρηγορία» στο… παράξενο 2021.

Ο ταλαντούχος MC Saske, ένας από τους εκπροσώπους του ελληνικού hip-hop, απορροφάται από τους στίχους. Κάνει μια βόλτα στις σκέψεις που αποτύπωσε στο χαρτί ο ποιητής. Ο διεθνής animator Ανδρέας Καραουλάνης, για χρόνια πρωτοπόρος της σύνθεσης των ήχων με την εικόνα, συνοδεύει τις απαγγελίες με εικόνα και μουσική.

Ο Αλεξανδρινός

Ο Κ.Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1933. Αποτελεί τον πιο πολυδιαβασμένο Έλληνα ποιητή διεθνώς. Η γραφή του αναφέρεται στον έρωτα, το θάνατο,τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση μεγάλων ιδανικών. Η ιδιομορφία της ποίησής του, οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και η μοναχική ζωή του συνιστούσαν μια περίπτωση που παρέκκλινε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται. Απέκτησε πιστούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.
Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός η ελεύθερη πρόσβαση του αρχείου σε κοινό και ερευνητές. Επίσης η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και την εκ νέου τεκμηρίωσή του.

Διαφήμιση