Αρχική Περιβάλλον Ινδία: Φτιάχνει νέες εγκαταστάσεις άνθρακα χαμηλού κόστους παρά την κλιματική αλλαγή

Ινδία: Φτιάχνει νέες εγκαταστάσεις άνθρακα χαμηλού κόστους παρά την κλιματική αλλαγή

0
ΙΝΔΙΑ
Εικόνα: REUTERS/Adnan Abidi
Διαφήμιση

Η Ινδία σκοπεύει να κατασκευάσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα καθώς παράγουν τη φθηνότερη ενέργεια, σύμφωνα με ένα σχέδιο πολιτικής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει το Reuters, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από περιβαλλοντολόγους για αποτροπή της χρήσης άνθρακα, η οποία επιβαρύνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει τα 3/4 της ετήσιας παραγωγής ισχύος της Ινδίας

Η συμβολή του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2020, σηματοδοτώντας απόκλιση από τις δεκαετίες ανάπτυξης της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Ωστόσο, το καύσιμο αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 3/4 της ετήσιας παραγωγής ισχύος της Ινδίας.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν συσπειρωθεί από καιρό ενάντια στην Ινδία. Οι τιμές της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θα βοηθούσε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι “η Ινδία κάνει τη δουλειά για το κλίμα, ωθώντας την καμπύλη”, ενώ παράλληλα μιλούσε με κυβερνητικούς ηγέτες με στόχο την ταχύτερη μείωση των εκπομπών άνθρακα για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, ένα σχέδιο 28 σελίδων του Φεβρουαρίου της Εθνικής Πολιτικής Ηλεκτρισμού (ΝΕΠ) 2021 – το οποίο δεν έχει δημοσιευτεί – έδειξε ότι η Ινδία μπορεί να προσθέσει νέα χωρητικότητα με καύση άνθρακα, αν και συνέστησε αυστηρότερα πρότυπα τεχνολογίας για τη μείωση της ρύπανσης.

Η κρατική εταιρεία NTPC Ltd (NTPC.NS), ο κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα αποκτήσει γη για νέα έργα καύσης άνθρακα.

Ιδιωτικές εταιρείες και πολλές διοικήσεις από κράτη σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν επενδύσει σε νέα εργοστάσια καύσης άνθρακα εδώ και χρόνια λέγοντας ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια κυβερνητική ομάδα διαφόρων εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων του τομέα της ενέργειας θα συζητήσουν το σχέδιο και θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές πριν ζητήσουν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. 

Το προσχέδιο του εγγράφου πρότεινε επίσης το εμπόριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αγορές μελλοντικής παραγωγής, δημιουργώντας ξεχωριστά τιμολόγια για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ιδιωτικοποιώντας εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση